Szukaj: w


biografie

David Shire

David Shire urodził się w 1937 roku w Buffalo, w stanie Nowy Jork. Jego ojciec był muzykiem i nauczycielem gry na fortepianie, nic dziwnego zatem, iż młody David od dziecka kształcił się muzycznie. Na uniwersytecie Yale poznał swego przyjaciela Richarda Maltby Jr., póĽniejszego reżysera teatralnego. Po ukończeniu studiów kompozytor przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie był pianist± w szkole tańca, muzykiem w lokalnych zespołach, teatrze, a także komponował do przedstawień Maltby’ego. Pierwsza sztuka z muzyk± Shire’a została wystawiona w 1961 roku, natomiast obaj po raz pierwszy w broadway’owskiej rewii zago¶cili w 1968r. piosenk± „The Girl of the Minute”.

Pod koniec lat 60. Shire zacz±ł równolegle pracować dla telewizji. W 1969 roku zadebiutował jako kompozytor w kilku odcinkach nadawanego od 7 lat westernowego serialu The Virginian. Przez kilka lat pisywał do telewizji i mało znacz±cych filmów, aż w końcu nadszedł rok 1974. Od 1970 Shire był żonaty z aktork± Tali± Rose Coppola, która była siostr± wybitnego reżysera Francisa Forda Coppoli. Dzięki rodzinnym koneksjom Shire został zaangażowany jako kompozytor do filmu Rozmowa. Twórca zaskoczył wszystkich ciekaw±, nieszablonow± ¶cieżk± opart± o wygrywany na fortepianie ¶wietny temat przewodni, a w tym samym roku napisał jeszcze znakomity score do sensacji Długi postój na Park Avenue rozpisany na standardow± wówczas w kinie akcji big-bandow± orkiestrę z elementami jazzu czy fanku, a jednak dzieło całkiem oryginalne. Niewielka ilo¶ć muzyki w filmie sprawiła, że Shire nie mógł liczyć na uwzględnienie w oscarowych nominacjach, ale „załapał się” na nominację do nagrody BAFTA.

W następnym roku Shire napisał kolejne znakomite i znacz±ce partytury, jakimi były utrzymane w klimatach kina noir Żegnaj, laleczko i pełen rozmachu, symfoniczny Hindenburg. W kolejnych latach zasłyn±ł między innymi muzyk± do filmów Wszyscy ludzie prezydenta, Gor±czka sobotniej nocy, 2010: Odyseja kosmiczna, oraz przez niektórych uważany za jego największe dzieło Powrót do krainy Oz z 1985r., który był też chyba ostatni± tak znakomit± i uznan± partytur± Amerykanina. OD drugiej połowy lat 80. aż niemal po sam koniec lat 90. Shire zajmował się przede wszystkim rzemie¶lnicz± robot± dla telewizji, a jego kompozycje dla produkcji TV szły raczej na ilo¶ć, niż na jako¶ć. Pewnym powrotem kompozytora do wielkiego kina był Zodiak Davida Finchera, za¶ w 2009r. twórca napisał jeszcze ilustrację do remaku kryminału Ponad wszelk± w±tpliwo¶ć w reż. Petera Hyamsa.

Oprócz pisania na potrzeby filmów i przedstawień, David Shire tworzył piosenki dla muzyków pop, między innymi dla Barbary Streisand. Zreszt± to piosenka przyniosła mu jedyn± w karierze znacz±c± nagrodę za muzykę filmow±, a mianowicie Oscara za za¶piewan± przez Jennifer Warnes „It Goes Like It Goes” z obrazu Norma Rae.

W 1978 r. kompozytor rozwiódł się z Tali± Coppola i po sze¶ciu latach ożenił z aktork± Didi Conn, z któr± żyje po dzi¶ dzień. Shire ma dwóch synów: po jednym z każdego małżeństwa. Starszy – Matthew pracuje w branży filmowej.

David Shire mimo, że wci±ż jeszcze tworzy, dla większo¶ci młodych fanów muzyki filmowej pozostaje kompozytorem ledwie kojarzonym, albo w ogóle nieznanym. A szkoda, bo przynajmniej kilka z jego dzieł przeszło do klasyki XX-wiecznej muzyki filmowej i absolutnie zasługuje na chwilę uwagi.

Strona kompozytora: davidshiremusic.com



NAGRODY:

Oscar:
  • 1980 – Norma Rae (piosenka „It Goes Like It Goes”)

    BMI Film Music Award:
  • 1987 – Short Circuit

    Złota Malina:
  • 1982 – Paternity (piosenka „Baby Talk”)

    NOMINACJE:

    Oscar:
  • 1980 – The Promise (piosenka „Theme from The Promise (I'll Never Say 'Goodbye')”)

    BAFTA:
  • 1976 – The Taking of Pelham One Two Three

    Złoty Glob:
  • 1978 – Saturday Night Fever

    Emmy:
  • 1999 – Rear Window
  • 1990 – The Kennedys of Massachusetts
  • 1985 – Do You Remember Love
  • 1978 – The Defection of Simas Kudirka
  • 1977 – Raid on the Entebbe

    World Soundtrack Award:
  • 2007 – Zodiac

    Złota Malina:
  • 1982 – Only When I Laugh (piosenka „Only When I Laugh”)


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2009:
  • Beyond a Reasonable Doubt

    2007:
  • Zodiac

    2004:
  • The Tollbooth

    2002:
  • Ash Wednesday
  • Two Against Time (TV)

    2000:
  • Thin Air (TV)

    1999:
  • Sarah, Plain and Tall: Winter's End (TV)
  • Spenser: Small Vices (TV)
  • Double Platinum (TV)

    1998:
  • Rear Window (TV)
  • I Married a Monster (TV)

    1997:
  • Alone (TV)
  • Ms. Scrooge (TV)
  • Last Stand at Saber River (TV)

    1996:
  • Jake's Women (TV)

    1995:
  • Streets of Laredo (serial TV)
  • One Night Stand
  • Murderous Intent (TV)
  • The Heidi Chronicles (TV)
  • Almost Golden: The Jessica Savitch Story (TV)
  • Tecumseh: The Last Warrior (TV)
  • My Antonia (TV)
  • My Brother's Keeper (TV)
  • Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story (TV)
  • A Father for Charlie (TV)

    1994:
  • Reunion (TV)
  • Lily in Winter (TV)
  • Texan (TV)
  • The Man Who Wouldn't Die (TV)
  • Once in a Lifetime (TV)
  • Jane's House (TV)
  • The Journey Inside

    1993:
  • Remember (TV)
  • Bloodlines: Murder in the Family (TV)
  • Heartbeat (TV)
  • Skylark (TV)

    1992:
  • Four Eyes and Six-Guns (TV)
  • Nightmare in the Daylight (TV)
  • The Habitation of Dragons (TV)
  • Something to Live for: The Alison Gertz Story (TV)
  • Broadway Bound (TV)
  • Bed of Lies (TV)
  • Last Wish (TV)

    1991:
  • Bed & Breakfast
  • Paris Trout
  • The Boys (TV)
  • Sarah, Plain and Tall (TV)

    1990:
  • Always Remember I Love You (TV)
  • The Big One: The Great Los Angeles Earthquake (TV)
  • A Promise to Keep (TV)
  • Common Ground (TV)
  • The Kennedys of Massachusetts (serial TV)

    1989:
  • I Know My First Name Is Steven (TV)
  • The Women of Brewster Place (TV)

    1988:
  • Jesse (TV)
  • Monkey Shines
  • God Bless the Child (TV)
  • Vice Versa

    1987:
  • Mayflower Madam (TV)
  • Echoes in the Darkness (TV)
  • Amazing Stories (serial TV; odc. „Moving Day”)
  • Backfire

    1986:
  • Amazing Stories (serial TV; odc. „Hell Toupee”)
  • Promise (TV)
  • 'night, Mother
  • Short Circuit

    1985:
  • The Blue Yonder (TV)
  • The Walt Disney Comedy and Magic Revue
  • Return to Oz
  • Do You Remember Love (TV)

    1984:
  • 2010
  • Oh, God! You Devil

    1983:
  • Max Dugan Returns

    1981:
  • Paternity
  • Only When I Laugh
  • The Night the Lights Went Out in Georgia

    1979:
  • Old Boyfriends
  • The Promise
  • Fast Break
  • Norma Rae

    1978:
  • Daddy, I Don't Like It Like This (TV)
  • Straight Time
  • The Defection of Simas Kudirka (TV)

    1977:
  • The Storyteller (TV)
  • The Greatest Thing That Almost Happened (TV)
  • Something for Joey (TV)
  • Raid on Entebbe (TV)

    1976:
  • Amelia Earhart (TV)
  • The Big Bus
  • Harry and Walter Go to New York
  • All the President's Men
  • McNaughton's Daughter (TV)
  • The Practice (serial TV)
  • The Oregon Trail (TV)

    1975:
  • The Hindenburg
  • Farewell, My Lovely
  • The Fortune
  • Winner Take All (TV)
  • Joe and Sons (serial TV)

    1974:
  • The Godchild (TV)
  • The Virginia Hill Story (TV)
  • The Taking of Pelham One Two Three
  • The Healers (TV)
  • Lucas Tanner (TV)
  • Doctor Dan (TV)
  • The Conversation
  • Sidekicks (TV)
  • Tell Me Where It Hurts (TV)
  • Killer Bees (TV)

    1973:
  • Isn't It Shocking? (TV)
  • Showdown
  • Class of '44
  • Two People
  • Steelyard Blues

    1972:
  • To Find a Man
  • The Sixth Sense (serial TV)
  • See the Man Run (TV)

    1971:
  • Marriage: Year One (TV)
  • The Impatient Heart (TV)
  • Skin Game
  • Getting Together (serial TV)
  • The Priest Killer (TV)
  • Drive, He Said
  • Summertree
  • Harpy (TV)
  • Alias Smith and Jones (serial TV – 1 odcinek)

    1970:
  • McCloud (serial TV)
  • McCloud: Who Killed Miss U.S.A.? (TV)

    1969:
  • The Virginian (serial TV)
  • David Shire

    Data urodzenia:

    1937-07-03

    Miejsce urodzenia:

    Buffalo, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie