Szukaj: w


biografie

Joel McNeely

Joel McNeely urodził się w 1959 roku, w miejscowo¶ci Madison, w amerykańskim stanie Wisconsin. Wychowywał się w muzykalnej rodzinie i od najmłodszych lat interesował się muzyk±. Gdy jako 12-latek poznał słynnego Elmera Bernsteina, postanowił zostać kompozytorem muzyki filmowej. Dwa lata póĽniej McNeely dostał się do szkoły muzycznej Interlochen Arts Academy, gdzie uczył się kompozycji i gry na flecie. Po jej ukończeniu został przyjęty na Uniwersytet w Miami, gdzie studiował w klasie jazzu. Już jako absolwent tej uczelni koncertował w różnych miejscach ¶wiata u boku znanych muzyków jazzowych, choćby z nominowanym do Złotego Globu Chuckiem Magnione.

McNeely jednak nie zamierzał na tym poprzestać swojej muzycznej edukacji. W Eastman School of Music szlifował swoje umiejętno¶ci kompozytorskie i orkiestratorskie pod okiem do¶wiadczonych twórców. Po ukończeniu tej szkoły postanowił wyjechać do Los Angeles, by realizować swoje marzenia o zostaniu kompozytorem filmowym. Pocz±tki nie były jednak łatwe i przez pierwszy rok nie mógł znaleĽć zatrudnienia w branży. W końcu, podirytowany, wraz ze swoj± żon±, skrzypaczk± Margaret Batjer (obecnie maj± dwójkę dzieci) postanowił za skromne oszczędno¶ci wynaj±ć małe studio i skromn± orkiestrę (każdy z muzyków otrzymał podobno 25$ wynagrodzenia plus w ramach premii los na loterię), z któr± nagrał kilka swoich kompozycji. Następnie zacz±ł wysyłać nagrania do producentów i różnych hollywoodzkich decydentów, aż został zaproszony na warsztaty dla młodych kompozytorów filmowych, gdzie znalazł wreszcie agenta, który zechciał reprezentować jego interesy, a także wsparcie ze strony do¶wiadczonych w branży Davida Shire’a i Bruce’a Broughtona.

Od tego momentu McNeely nie musiał już narzekać na brak pracy. Szybko pojawiały się kolejne propozycje z telewizji, z których kompozytor korzystał, pisz±c muzykę choćby do jednego z epizodów swego czasu wy¶wietlanego u nas w kraju, popularnego serialu animowanego wytwórni Warner Bros. pt. Przygód Animków, czy do dziewięciu odcinków nagrodzonego Emmy serialu o młodym Indianie Jonesie. Oprócz pracy dla telewizji, McNeely ilustrował także filmy kinowe, jak przygodówki Żelazna Wola, Dzika Ameryka, czy horror sci-fi Wirus. Tego typu projekty w ostatnich latach w biografii Amerykanina s± jednak rzadko¶ci± i głównie tworzy on ¶cieżki dĽwiękowe do filmów, które trafiaj± prosto na rynek DVD, jak choćby nie dorównuj±ce oryginałom sequele disney’owskich animacji, czy przeznaczone dla najmłodszych widzów bajki, typu Dzwoneczek. Trudno w zasadzie powiedzieć, co jest przyczyn± takiego stanu rzeczy. Można McNeely’emu zarzucać brak własnego stylu i kopiowanie schematów fantastyczno-przygodowych score’ów Hornera czy Williamsa z lat 80., jednak w Hollywood na topie jest niejeden twórca, który jest tylko imitatorem i to w dodatku bez tak dobrego warsztatu jak bohater niniejszej biografii.

McNeely zwykle sam orkiestruje i dyryguje swoje prace. O tym, że w tej drugiej roli jest naprawdę niezły, niech ¶wiadczy fakt, że kilkakrotnie wytwórnia Varese Sarabande szykuj±c re-recordingi klasycznych soundtracków, wynajmowała wła¶nie Amerykanina jako dyrygenta. Joel McNeely zapisał się ponadto bardzo pozytywnie w¶ród fanów sagi Star Wars, gdy stworzył bardzo udany album, będ±cy swoistym soundtrackiem do ksi±żki Gwiezdne Wojny: Cienie Imperium, stylistycznie wiernym pracom Johna Williamsa.

Oficjalna strona kompozytora: www.joelmcneely.com

Recenzja albumu „Gwiezdne Wojny Cienie Imperium



NAGRODY:

Primetime Emmy:
  • 2012 - nagroda za dyrygenturę "Seth MacFarlane: Swingin' in Concert"
  • 1993 - The Young Indiana Jones Chronicles (odc. „...The Scandal of 1920”)

    ASCAP Award:
  • 1998 – Air Force One (muzyka dodatkowa + Jerry Goldsmith)

    NOMINACJE:

    Annie Award:
  • 2013 - Secret of the Wings
  • 2012 - Pixie Hollow Games (w kategorii produkcji TV)
  • 2003 – Return to Never Land

    Primetime Emmy:
  • 1993 - The Young Indiana Jones Chronicles (odc. „...The Mystery of the Blues”)


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2014:
  • A Million Ways to Die in the West
  • The Pirate Fairy

    2012:
  • Secret of the Wings

    2011:
  • Pixie Hollow Games (TV)

    2010:
  • Tinker Bell and the Great Fairy Rescue

    2009:
  • Tinker Bell and the Lost Treasure
  • American Dad! (serial TV)

    2008:
  • Tinker Bell

    2007:
  • I Know Who Killed Me
  • Cinderella III: A Twist in Time

    2006:
  • The Fox and the Hound 2

    2005:
  • Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch
  • Pooh's Heffalump Movie

    2004:
  • Mulan II
  • America's Heart and Soul
  • Stateside

    2003:
  • Uptown Girls
  • Holes
  • Ghosts of the Abyss

    2002:
  • The Court (serial TV)
  • Return to Never Land

    2001:
  • All Souls (serial TV)

    2000:
  • Santa Who? (TV)
  • Dark Angel (serial TV)
  • Sally Hemings: An American Scandal (TV)
  • All Forgotten

    1999:
  • Road Rage (TV)
  • Virus

    1998:
  • Soldier
  • Zack and Reba
  • Buddy Faro (serial TV)
  • The Avengers
  • Air Force One (muzyka dodatkowa + Jerry Goldsmith)

    1997:
  • Buffalo Soldiers (TV)
  • Wild America
  • Vegas Vacation

    1996:
  • Flipper

    1995:
  • Gold Diggers: The Secret of Bear Mountain
  • The Adventures of Young Indiana Jones: Attack of the Hawkmen (TV)

    1994:
  • Squanto: A Warrior's Tale
  • Radioland Murders
  • Terminal Velocity
  • Iron Will

    1992:
  • The Young Indiana Jones Chronicles (serial TV)
  • Samantha
  • Lady Against the Odds (TV)
  • The Plucky Duck Show (serial TV)

    1991:
  • Frankenstein: The College Years (TV)
  • Darkwing Duck (serial TV)

    1990:
  • Polly: Comin' Home! (TV)
  • Tiny Toon Adventures (serial TV)
  • Hitler's Daughter (TV)
  • The Blue Men

    1989:
  • Parent Trap: Hawaiian Honeymoon (TV)
  • Polly (TV)
  • Parent Trap III (TV)

    1988:
  • Disneyland (serial TV)
  • Splash, Too (TV)
  • The Wonder Years (serial TV)

    1987:
  • You Talkin' to Me?

    1986:
  • The Wonder Years (serial TV)
  • Joel McNeely

    Miejsce urodzenia:

    Madison, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie