Szukaj: w


biografie

Alan Menken

Alan Menken młodo¶ć spędził w miejscowo¶ci New Rochelle, w amerykańskim stanie Nowy Jork. Od dzieciństwa uczył się gry na instrumentach, głównie na fortepianie, póĽniej także na skrzypcach oraz gitarze i bardzo interesował się muzyk±: pocz±wszy od Beethovena czy Brahma, poprzez folk aż po rock’n’roll. W jego rodzinie wszyscy uwielbiali broadway’owskie musicale, także i Menken był wieloma bardzo zafascynowany. Choć wykazywał spory talent muzyczny, jak sam wspomina, nie znosił żmudnych ćwiczeń i znacznie więcej przyejmno¶ci sprawiało mu samodzielne obcowanie z pianinem, gdy mógł tworzyć swoje wariacje utworów i pierwsze kompozycje.

Choć w jego rodzinie najpopularniejszym zawodem był... dentysta (dentyst± był ojciec Menkena, dziadek, wujek i ciotka), to jednak maj±c do wyboru studia medyczne lub muzyczne wybrał te drugie. Po ich ukończeniu na New York University, pisywał jingle, muzykę do różnego rodzaju przedstawień, grywał własne kompozycje w klubach a także akompaniował w szkole baletowej. Tam wła¶nie poznał swoj± żonę – baletnicę o imieniu Janis, z któr± obecnie ma dwie córki.

Przełomem dla Menkena było poznanie tek¶ciarza Howarda Ashmana. To on wprowadził kompozytora w ¶wiat tego, co tak uwielbiał w dzieciństwie, czyli broadwayowskich musicali. Tutaj duet Menken-Ashman prędko zacz±ł ¶więcić sukcesy, a największym był Little Shop of Horrors. W 1986 roku ¶wiat ujrzał filmowa wersja tego musicalu, a twórcy muzyki zdobywaj± swoj± pierwsz± oscarow± nominację. To musiało zaowocować zainteresowaniem ze strony Hollywood. Menken i Ashman podpisali kontrakt ze studiem Walta i Disney’a i już w 1989 roku ¶więcili gigantyczny sukces. Mała Syrenka nie tylko okazała się przebojem ale i przyniosła kompozytorowi dwa Oscary. Kolejne dwa odbierał po wspaniałej Pięknej i Bestii a następne za Alladyna. Niestety premiery tego ostatniego filmu nie doczekał zmarły nagle Howard Ashman. Zast±pił go Tim Rice, a już wkrótce Menken zacz±ł pracować z chyba najbardziej znanym disney’owskim tek¶ciarzem, Stephenem Schwartz’em i ta współpraca przyniosła kolejny oscarowy dublet (za Pocahontas).

Był to niestety ostatni tak wielki sukces Menkena. Wprawdzie zarówno Dzwonnik z Notre Damme jak i Herkules przyniosły mu nominacje do Oscara, jednak ten drugi obraz okazał się finansow± klap± i na dłuższy czas sprawił, iż Menken przestał komponować dla Disney’a. Tym bardziej, że era klasycznie rysowanych, roz¶piewanych ba¶ni najwyraĽniej dobiegła końca a Pixar i DreamWorks zaczęły dominować ze swoimi komputerowymi animacjami. Menken w 2004 roku wprawdzie powrócił, ilustruj±c dla Disney’a Rogate Ranczo, ale zauważyli to tylko jego najwięksi fani. Zdecydowanie efektowniejszym come-backiem była nawi±zuj±ca do disney’owskiej klasyki Zaczarowana z 2007r., która przyniosla kompozytorowi aż 3 nominacje do Oscara w kat. „Najlepsza piosenka”. Jednak ostatecznie Menken statuetki nie otrzymał.

Oprócz broadway’owskich i disney’owskich musicali i oprócz ilustrowania telewizyjnych rewii na lodzie, Alanowi Menkenowi zdarzało się pisywać tradycyjne filmowe ilustracje. Jednak splendor, fanów i sławę na długie lata dały mu przepiękne ilustracyjno-piosenkowe kompozycje do animacji Disney’a. To przecież z powodu tamtych ¶cieżek dĽwiękowych Akademia zdecydowała o podzieleniu na kilka lat kategorii „Najlepsza muzyka” na „Original Dramatic Score” i „Original Musical or Comedy Score”, by poza Menkenem móc nagradzać także innych kompozytorów.

Strona nieoficjalna: www.alanmenken.info



NAGRODY:

Oscar:
  • 1996 – Pocahontas (2: score + piosenka „Colors of the Wind”)
  • 1993 – Aladdin (2: score + piosenka „A Whole New World”)
  • 1992 – Beauty and the Beast (2: score + piosenka „Beauty and the Beast”)
  • 1990 – The Little Mermaid (2: score + piosenka „Under the Sea”)

    Saturn:
  • 2008 – Enchanted
  • 1987 – Little Shop of Horrors

    Annie Award:
  • 1995 – Pocahontas

    Złoty Glob:
  • 1996 – Pocahontas (piosenka „Colors of the Wind”)
  • 1993 – Aladdin (2: score + piosenka „A Whole New World”)
  • 1992 – Beauty and the Beast (2: score + piosenka „Beauty and the Beast”)
  • 1990 – The Little Mermaid (2: score + piosenka „Under the Sea”)

    Grammy:
  • 1996 – Pocahontas (piosenka „Colors of the Wind”)
  • 1993 – Aladdin (2: score + piosenka „A Whole New World”)
  • 1992 – Beauty and the Beast (2: score + piosenka „Beauty and the Beast”)
  • 1990 – The Little Mermaid (piosenka „Under the Sea”)

    Złota Malina – najgorsza muzyka:
  • 1993 – Newsies

    ASCAP Award:
  • 1996 – Pocahontas
  • 1993 – Aladdin
  • 1992 – Beauty and the Beast

    BMI Film Music Award:
  • 1997 – The Hunchback of Notre Damme
  • 1996 – Pocahontas
  • 1993 – Aladdin
  • 1992 – Beauty and the Beast
  • 1990 – The Little Mermaid


    NOMINACJE:

    Oscar:
  • 2008 – Enchanted (3: piosenki „Happy Working Song”, „So Close”, „That’s How You Know”)
  • 1998 – Hercules (piosenka „Go the Distance”)
  • 1997 – The Hunchback of Notre Damme
  • 1993 – Aladdin (piosenka „Friend like Me”)
  • 1992 – Beauty and the Beast (2: piosenki „Be Our Guest”, „Belle”)
  • 1990 – The Little Mermaid (piosenka „Kiss the Girl”)
  • 1987 – Little Shop of Horrors (piosenka „Mean Green Mother from Outer Space”)

    Saturn:
  • 1993 – Aladdin; Beauty and the Beast

    BAFTA:
  • 1994 – Aladdin
  • 1993 – Beauty and the Beast

    Critics Choice Award:
  • 2008 – Enchanted

    Złoty Glob:
  • 2008 – Enchanted (piosenka „That’s How You Know”)
  • 1998 – Hercules (piosenka „Go the Distance”)
  • 1997 – The Hunchback of Notre Damme
  • 1996 – Pocahontas
  • 1993 – Aladdin (2: piosenki „Friend like Me”, „Prince Ali”)
  • 1992 – Beauty and the Beast (piosenka „Be Our Guest”)
  • 1990 – The Little Mermaid (piosenka „Kiss the Girl”)

    Grammy:
  • 2008 – Enchanted (2: piosenki „Ever Ever After”, „That’s How You Know”)
  • 1993 – Aladdin (piosenka „Friend like Me”)
  • 1990 – The Little Mermaid (2: score + piosenka „Kiss the Girl”)

    Złota Malina – najgorsza muzyka:
  • 1991 – Rocky V (piosenka „The Measure of a Man”)


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2013:
  • The Neighbors (serial TV)

    2012:
  • Mirror Mirror

    2010:
  • Tangled

    2007:
  • Enchanted

    2006:
  • The Shaggy Dog

    2004:
  • A Christmas Carol (TV)
  • Noel
  • Home on the Range

    2001:
  • The Magic Lamp 3D
  • Michelle Kwan: Princess on Ice (TV)

    1999:
  • Michelle Kwan Skates to Disney's Greatest Hits (TV)

    1997:
  • Hercules

    1996:
  • The Hunchback of Notre Dame
  • Beauty and the Beast: A Concert on Ice (TV)

    1995:
  • Aladdin on Ice (TV)
  • Pocahontas

    1993:
  • Life with Mikey

    1992:
  • Newsies
  • Lincoln (TV)
  • Aladdin

    1991:
  • Beauty and the Beast

    1990:
  • Rocky V (piosenka)

    1989:
  • The Little Mermaid

    1987:
  • Act II (TV)

    1986:
  • Little Shop of Horrors

    1980:
  • The Line
  • Alan Menken

    Data urodzenia:

    1949-07-22

    Miejsce urodzenia:

    New Rochelle, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie