Szukaj: w


biografie

John Powell

Choć John Powell wraz z żon± Melind± mieszka w słonecznej Kalifornii (w Marina Del Rey), od dobrych kilku lat pisuje muzykę do wysokobudżetowych hollywoodzkich produkcji i kojarzony jest głównie przez pryzmat studia Media Ventures i póĽniejszego Remote Control, to jednak jego korzenie, nie tylko muzyczne, sięgaj± Starego Kontynentu, a konkretnie Wielkiej Brytanii. Kompozytor przyszedł bowiem na ¶wiat w 1963 roku w Londynie, gdzie już jako mały chłopak zacz±ł pobierać klasyczne muzyczne wykształcenie, ucz±c się gry na skrzypcach. Maj±c lat kilkana¶cie postanowił spróbować także innych gatunków muzycznych i od tamtej pory grywał już praktycznie wszystko, od jazzu po rock'n'rolla. Na studia poszedł do londyńskiego Trinity College of Music, przerzucaj±c się wcze¶niej ze skrzypiec na altówkę. Studiował jednak w klasie kompozycji, a studentem musiał być niezłym, skoro udało mu się zgarn±ć kilka nagród dla młodych kompozytorów.

Po studiach John imał się różnych muzycznych zajęć, grywał m.in. w soulowym zespole The Fabulistics. Z czasem przerzucił się na tworzenie na zlecenia różnego rodzaju agencji artystycznych. Tam poznał Gavina Greenaway'a, z którym póĽniej, w 1995 roku założył studio Independently Thinking Music zajmuj±ce się udĽwiękowianiem reklam, programów telewizyjnych oraz niskobudżetowychm, niezależnych filmów. Wcze¶niej jeszcze Powell zd±żył poznać dwóch znamienitych kompozytorów 'filmówki': Patricka Doyle'a oraz Hansa Zimmera, z którymi współpracował odpowiednio przy Into the West oraz White Fang (w tym drugim przypadku programował dla Zimmera syntezatory).

W drugiej połowie lat 90-tych doszło do wznowienia współpracy z niemieckim kompozytorem, a Powell przeniósł się do Los Angeles i doł±czył do ekipy Media Ventures. Po muzyce do serialu High Incident szybko przyszła pierwsza partytura do blockbustera, a konkretnie do Face/Off Johna Woo. Przy wsparciu Hansa Zimmera, Powell szybko dostawał kolejne znacz±ce projekty, często przy współpracy ze swoim mentorem, dla którego też pisywał muzykę dodatkow± (np. w Cienkiej Czerwonej Linii), albo z Harrym-Gregsonem Williamsem (m.in. pierwszy Shrek). W¶ród muzycznej filmografii Johna Powella zwraca uwagę duża ilo¶ć filmów animowanych. Od Mrówki Z, przez Drogę do El Dorado, znakomite Uciekaj±ce Kurczaki, Shreka, Roboty, drug± czę¶ć Epoki Lodowcowej, Happy Feet, Horton słyszy Ktosia, aż po powrót do wspólnego pisania z Zimmerem w Kung Fu Pandzie z 2008 roku i kolejne samodzielne projekty. W ostatnich latach Powell był jednym z nielicznych kompozytorów w Hollywood, którzy na potrzeby tego typu obrazów potrafili napisać chwytliwe, porywaj±ce i niebanalne zarazem orkiestrowe tematy. Wystarczy wspomnieć takie utwory jak "Wonders of a New World" z soundtracku The Road to El Dorado czy "Building the Crate" z Chicken Run, w których Powell zdaje się zapominać, że przynależy do teamu Hansa Zimmera i powinien pisać na jego modłę. ;) Zreszt± z ekipy podopiecznych Niemca w MV, to wła¶nie Powell cieszy się opini± najzdolniejszego. Oprócz wspomnianych score'ów do animacji Brytyjczyk zyskał duż± sympatię słuchaczy muzyki filmowej ¶wietnymi partyturami do filmów akcji, zwłaszcza serii o Jasonie Bourne.

Wreszcie pochodz±ca z 2010 roku animacja Jak wytresować smoka dzięki swojej melodyjnej i przebojowej muzyce przyniosła Powellowi pierwsz± w karierze nominację do Oscara. Statuetki zdobyć się nie udało, ale kto wie... może już niedługo.



NAGRODY:

    Annie Award:
  • 2011 - How To Train Your Dragon
  • 2009 - Kung Fu Panda + Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five (krótk.)
  • 2001 - Shrek
    ASCAP Award:
  • 2013 - The Lorax; Ice Age: Continental Drift
  • 2012 - Kung Fu Panda 2; Rio
  • 2011 - How to Train Your Dragon
  • 2010 - Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
  • 2009 - Kung Fu Panda; Bolt; Horton Hears a Who!; Hancock; Jumper
  • 2008 - The Bourne Ultimatum
  • 2007 - Happy Feet; Ice Age: The Meltdown; X-Men: The Last Stand
  • 2006 - Robots; Mr. & Mrs. Smith
  • 2005 - The Bourne Supremacy
  • 2004 - The Italian Job
  • 2003 - The Bourne Identity
  • 2002 - Shrek
  • 2001 - Chicken Run
  • 1999 - Antz
  • 1998 - Face/Off


NOMINACJE:

    Oscar:
  • 2011 - How to Train Your Dragon
    Saturn:
  • 2011 - How to Train Your Dragon
  • 2009 - Jumper
  • 2008 - The Bourne Ultimatum
  • 2007 - X-Men: The Last Stand
  • 2002 - Shrek
  • 2001 - The Road to El Dorado
  • 1998 - Face/Off
    BAFTA:
  • 2011 - How to Train Your Dragon
  • 2007 - Happy Feet
  • 2002 - Shrek
    Grammy:
  • 2008 - Happy Feet
    Phoenix Film Critics Society Award:
  • 2001 - Chicken Run
    Golden Satellite Award:
  • 2005 - Alfie
    Annie Award:
  • 2013 - Ice Age: Continental Drift; The Lorax
  • 2012 - Rio
  • 2010 - Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
  • 2009 - Horton Hears a Who!
  • 2007 - Ice Age: The Meltdown
  • 2000 - The Road to El Dorado
  • 1999 - Antz
    World Soundtrack Award:
  • 2011 - kompozytor roku
  • 2010 - kompozytor roku
  • 2008 - kompozytor roku
  • 2007 - kompozytor roku
  • 2006 - kompozytor roku
  • 2005 - The Bourne Supremacy + kompozytor roku
    Filmmuza - nagroda portalu Filmmusic.pl:
  • 2010 - How to Train Your Dragon + kompozytor roku
  • 2008 - utwór roku ("The Moon and the Superhero" z Hancock)



Autor biografii:  Łukasz Koperski
Filmografia
2016:
  • Jason Bourne

    2015:
  • Pan

    2014:
  • How to Train Your Dragon 2
  • Rio 2

    2012:
  • Ice Age: Continental Drift
  • Lorax

    2011:
  • Rio
  • Happy Feet 2 in 3D
  • Mars Needs Moms!
  • Kung Fu Panda 2 (+Hans Zimmer)
  • Kung Fu Panda: Secrets of the Masters (krótk.)
  • Book of Dragons (krótk.)
  • Dragons: Gift of the Night Fury (krótk.)

    2010:
  • Knight and Day
  • Fair Game
  • How to Train Your Dragon
  • Green Zone
  • Legend of the Boneknapper Dragon (krótk. TV)
  • Kung Fu Panda Holiday (krótk. TV)
  • The Last Shot 2 (krótk.)

    2009:
  • Ice Age: Dawn of the Dinosaurs
  • Super Rhino

    2008:
  • Bolt
  • Hancock
  • Kung Fu Panda (+Hans Zimmer)
  • Kung Fu Panda: Secrets of the Furious Five (krótk.)
  • Stop-Loss
  • Horton Hears a Who!
  • Jumper

    2007:
  • P.S. I Love You
  • The Bourne Ultimatum

    2006:
  • Happy Feet
  • X-Men: The Last Stand
  • United 93
  • Ice Age: The Meltdown

    2005:
  • Aunt Fanny's Tour of Booty
  • Mr. & Mrs. Smith
  • Robots
  • Be Cool

    2004:
  • Alfie
  • Mr 3000
  • The Bourne Supremacy

    2003:
  • Paycheck
  • Gigli
  • The Italian Job
  • Agent Cody Banks
  • Stealing Sinatra

    2002:
  • Two Weeks Notice
  • The Adventures of Pluto Nash
  • Drumline
  • The Bourne Identity
  • D-Tox

    2001:
  • I Am Sam
  • Rat Race
  • Evolution
  • Shrek (+Harry Gregson-Williams)
  • Just Visiting

    2000:
  • Chicken Run (+Harry Gregson-Williams)
  • The Road to El Dorado (+Hans Zimmer)

    1999:
  • Chill Factor
  • Forces of Nature
  • Endurance

    1998:
  • Antz (+Harry Gregson-Williams)
  • With Friends Like These...
  • Human Bomb (TV)

    1997:
  • Face/Off

    1996:
  • High Incident (TV)
  • Je suis ton châtiment

    1994:
  • Les Escarpins sauvages

    1989:
  • Stay Lucky (TV)
  • John Powell

    Data urodzenia:

    1963-09-18

    Miejsce urodzenia:

    Londyn, Wielka Brytania

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie