Szukaj: w


biografie

Zygmunt Konieczny

Zygmunt Konieczny, chociaż dzieciństwo spędził w Szczyrzycu (wieś w woj. małopolskim), urodził się w 1937 r. w Krakowie. Już jako kilkuletni brzdąc w prezencie pod choinką znalazł trąbkę, a że ponadto w jego domu stało pianino, to o rozwijanie muzycznego talentu było nietrudno. Już czasach szkolnych pobierał lekcję gry na fortepianie, a koledzy z klasy nadali mu przydomek "Debussy". W latach 1956-62 był studentem Pańśtwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w Krakowie (dzisiejszej Akademii Muzycznej), na wydziale kompozycji. Jeszcze w czasach studenckich, bo w 1959 r., zadebiutował jako kompozytor na słynnej krakowskiej scenie kabaretowej "Piwnica pod Baranami", tworząc muzykę do żartobliwej piosenki T. Kubiaka pt. Ballada o ogonie. Kabaret wciągnął go na długo i przez wiele lat był jego jedynym profesjonalnym kompozytorem. Skomponował ogromną ilość piosenek, z których wiele obecnie już nawet nie pamięta. Stał się ponadto twórcą piosenki literackiej, wśród której najbardziej znane są wykonania Ewy Dymarczyk, którą zresztą spośród solistek Konieczny cenił najbardziej. Pisząc piosenki pod konkretnych wykonawców, kompozytor miał podobno pracować z nimi i stawiać konkretne wokalne wymagania, nie dając jednocześnie zbyt wielkiego pola do interpretacji.

Niedługo po swym debiucie kabaretowym, Z. Konieczny trafił ze swoją muzyką do krakowskiego teatru. Jego debiutem była sztuka A. Millera Widok z mostu w reżyserii J. Grzegorzewskiego. Dla Koniecznego muzyka teatralna nie była tylko ozdobikiem, czy rzadko pojawiającym się tłem do wydarzeń, ale niezwykle ważnym ogniwem przedstawienia, nadającym wydarzeniom właściwej interpretacji. W niektórych przypadkach rola muzyki Koniecznego rozrosła się do tego stopnia, iż uczyniła ze spektaklu niemalże muzyczne przedstawienie. Tak wspomina się choćby Noc listopadową Wyspiańskiego w reżyserii Andrzeja Wajdy.

Debiut muzyki Zygmunta Koniecznego w filmie przypadł na koniec lat sześćdziesiątych. Od tamtego czasu kompozytor napisał ścieżki dźwiękowe do ponad 70 polskich filmów fabularnych, telewizyjnych i krótkometrażowych, współpracując z wieloma naszymi znakomitymi reżyserami, m.in. z Andrzejem Wajdą, czy Janem Jakubem Kolskim (nagradzane za muzykę Jasminum oraz Pornografia). I choć Konieczny uważa, że związek jego muzyki z obrazem jest bardzo ścisły i rozpatrywanie jego filmowej twórczości bez ekranowych zdarzeń nie ma sensu, to jednak i w filmie pozostaje wierny nadawania muzyce tej roli, co w spektaklach teatralnych. Nie zgadza się więc kompozytor z tymi wszystkimi, którzy twierdzą, iż najlepsza muzyka filmowa to taka, której nie słychać. Ścieżka dźwiękowa zdaniem artysty ma współtworzyć film i dlatego rola jej w zestawieniu z obrazem jest niezwykle istotna.

Poza piosenką literacką i kabaretową, muzyką teatralną i filmową, Konieczny tworzy także inne, w ostatnich latach głównie duże formy muzyczne. Pisze m.in. muzykę do baletów, kompozycje do tekstów Stanisława Wyspiańskiego, czy wierszy ks. Jana Twardowskiego, skomponował także oratorium w rocznicę powstania warszawskiego. Wszystkie prace łączy wypracowany przez kompozytora własny, charakterystyczny styl, w którym łączy prostotę i oszczędność środków wyrazu z technicznym wyrafowaniem, czy wręcz skomplikowaniem. Ostinata, synkopy i rytmiczne bogactwo to jedne z cech przynależnych muzyce Koniecznego.

Kompozytor za swoją twórczość był wielokrotnie nagradzany, nie tylko w Polsce ale i poza granicami naszego kraju. Mimo sporego uznania i licznych wyróżnień, Konieczny pozostał człowiekiem skromnym i sympatycznym, potrafiącym zachować dystans tak do siebie, jak i swojej twórczości.

Oficjalna strona kompozytora: www.zygmuntkonieczny.art.pl



Nagrody:

    Orzeł:
  • 2007 - Jasminum
  • 2004 - Pornografia
  • 1999 - Historia kina w Popielawach
    Nagroda na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni:
  • 2003 - Pornografia
  • 1990 - Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza. Lawa; Ucieczka z Kina Wolność; Pogrzeb kartofla
    Złoty Jańcio:
  • 1999 - Historia kina w Popielawach
    Nagroda na Festiwalu Polskiej Twórczości Telewizyjnej:
  • 1980 - Klucznik
    Nagroda im. G. Delerue:
  • 2003 - Pornografia

Nominacje:

    Orzeł:
  • 2011 - Święty interes
  • 2002 - Szczęśliwy człowiek
  • 2001 - Prymas - Trzy lata z tysiaca


Autor biografii:  Łukasz Koperski
Filmografia
2012:
  • Cyrograf

    2011:
  • Tylko nie teraz
  • Schody do wolności

    2010:
  • Święty interes
  • Nie ten człowiek

    2009:
  • Ciemnego pokoju nie trzeba się bać
  • Co ja tu robię? Tadeusz Konwicki

    2008:
  • Zabierz mnie stąd
  • Świadek 1914-2004

    2007:
  • Istnienie

    2006:
  • Jasminum

    2005:
  • Solidarność, Solidarność...

    2004:
  • Niepochowany (Temetetlen halott, A)
  • Do potomnego
  • Nigdy w życiu! (+ Maciej Zieliński)

    2003:
  • Pornografia

    2002:
  • Wszyscy święci

    2001:
  • Ostatni świadek

    2000:
  • Cisza i ciemność
  • Prymas - Trzy lata z tysiąca
  • Szczęśliwy człowiek

    1999:
  • Wrota Europy

    1998:
  • Historia kina w Popielawach

    1997:
  • Trzeci biegun: przerwana wyprawa

    1996:
  • Gdzie jesteś święty Mikołaju?
  • Dwa bieguny w jednym roku: Arctica
  • Dwa bieguny w jednym roku: Antarctica

    1995:
  • Grający z talerza

    1993:
  • Kraj świata
  • Jańcio Wodnik
  • Republika marzeń

    1992:
  • 1992: Teatr ósmego dnia

    1990:
  • Pasażerowie na gapę
  • Ucieczka z kina 'Wolność'
  • Pogrzeb kartofla

    1989:
  • Przewodnik
  • Opowieść o "Dziadach" Adama Mickiewicza. Lawa

    1988:
  • Biesy

    1987:
  • Cienie
  • Tabu

    1986:
  • Dotańczyć mroku
  • Edukacja sentymentalna
  • Szpital polowy
  • Lucyna

    1985:
  • Diabeł
  • Łagodna
  • Czwartek - nieczynne
  • Sceny w zwierciadłach

    1984:
  • Twarz
  • Ażiotaż biletów na czas
  • Mgła

    1983:
  • Fatamorgana 2
  • Kartka z podróży
  • Wir
  • Fucha

    1982:
  • Dolina Issy
  • Wigilia '81

    1981:
  • W obronie własnej
  • Fatamorgana
  • Droga z przejazdem strzeżonym
  • Stacja

    1980:
  • Podróż do Arabii

    1979:
  • Rycerz
  • Klucznik
  • Golem
  • Po drodze
  • Zmory
  • Elegia

    1977:
  • Okupienie

    1976:
  • Za metą start
  • Zaklęty dwór
  • Ognie są jeszcze żywe
  • W domu

    1975:
  • Opadły liście z drzew
  • Strach

    1974:
  • Pozwólcie nam do woli fruwać nad ogrodami

    1972:
  • Akcja
  • Skorpion, panna i łucznik
  • Palec Boży
  • Przeprowadzka
  • Kaprysy Łazarza

    1971:
  • Meta
  • Jak daleko stąd, jak blisko

    1970
  • Krajobraz po bitwie
  • Szkice warszawskie

    1969:
  • Monidło

    1968:
  • Odwrót

    1967:
  • K.I. Gałczyński
  • Słońce wschodzi raz na dzień
  • Zygmunt Konieczny

    Data urodzenia:

    1937-01-03

    Miejsce urodzenia:

    Kraków, Polska

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służą jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie