Szukaj: w


biografie

Craig Armstrong

Urodzony w Glasgow, w 1959 r., Craig Armstrong nie jest typowym kompozytorem filmowym, maj±cym za sob± klasyczn± przeszło¶ć i wykształcenie. Co prawda, studiował na Królewskiej Akdedmii Muzycznej w Londynie ale tak naprawdę, podobnie jak min. James Newton Howard, jego droga ku uznaniu w przemy¶le filmowym, kroczyła przez ¶cieżkę udeptan± mocn± współprac± z muzykami i zespołami tworz±cymi na obrzeżach kultury masowej i muzyki popularnej. Armstrong odpowiedzialny był za aranżacje oraz smyczkowe orkiestracje dla wielu znanych zespołów i muzyków takich jak Massive Attack, Madonna czy U2.

Pocz±tek jego filmowej kariery datuje się na 1996 roku kiedy to współskomponował muzyczn± ilustrację do ¶wiatowego hitu, kontrowersyjnej adaptacji Romeo i Julii australijskiego reżysera Baza Luhrmanna. To z nim zbierał jak dot±d największe laury swojej filmowej kariery, zdobywaj±c Złoty Glob, World Soundtrack Award, nagrodę BAFTA i AFI za ilustracje do musicalu Moulin Rouge! , będ±c równocze¶nie odpowiedzialnym za rewelacyjne aranżacje znanych przebojów na potrzeby barwnego widowiska. Armstrong nie napisał jak dot±d muzyki do wielu filmów, lecz jego kompozycje w lwiej czę¶ci zostaj± zauważalne ogl±daj±c na filmy na dużym ekranie. Znany jest przede wszystkim z muzyki do takich filmów jak Plunkett i Macleane, Kolekcjoner ko¶ci z Denzelem Washigtonem, z którego reżyserem Philipem Noycem współpracował ponownie przy Spokojnym Amerykaninie; To wła¶nie miło¶ć oraz ostatni sukces - Ray Taylora Hackforda, za który otrzymał nagrodę Grammy. Nobilitacj± z pewno¶ci± była współpraca z samym Oliverem Stonem przy World Trade Center. Dużym powodzeniem i znakomitymi opiniami ciesz± się również jego tzw. concept-albumy jak The Space Between Us, As If To Nothing, gdzie współpracuje z znanymi muzykami i wokalistami czy prace kompilacyjne Film Works i Piano Works. O mało co nie napisał muzyki do drugiej czę¶ci Tomb Raider (zast±piony przez Alana Silvestri).

Craig Armstrong pozostaje jednym z najbardziej utalentowanych twórców tzw. "¶redniego pokolenia", poruszaj±c się w specyficznym języku muzycznym, który stanow± mocno emocjonalne smyczki, solowy fortepian, odrealnione chóry oraz ambientowa elektronika. Składniki, które można znaleĽć w większo¶ci jego filmowych i poza-filmowych prac.

Recenzje dwóch concept-albumów kompozytora:
  • As If to Nothing
  • The Space Between Us



    Linki:

  • Official Craig Armstrong Site
  • Craig Armstrong Online



    NAGRODY:

    BAFTA:
  • 2002 - Moulin Rouge

    Złoty Glob:
  • 2002 - Moulin Rouge

    Grammy:
  • 2006 - Ray

    IF Award:
  • 2002 - Moulin Rouge

    Emmy:
  • 2005 - Ray

    AFI Film Award:
  • 2002 - Moulin Rouge

    Golden Satellite Award:
  • 2002 - Moulin Rouge

    AACTA Award (Nagroda Australijskiego Instytutu Filmowego):
  • 2014 - The Great Gatsby

    World Soundtrack Award:
  • 2001 - odkrycie roku

    NOMINACJE:

    BAFTA:
  • 2006 - Ray

    Grammy:
  • 2014 - The Great Gatsby

    Nagroda Phoenix Film Critics Society:
  • 2002 - Moulin Rouge

    World Soundtrack Award:
  • 2003 - The Quiet American (piosenka)
  • 2001 - Moulin Rouge

    Nagroda Online Film Critics Society:
  • 2002 - Moulin Rouge

    Nagroda Film Critics Circle of Australia:
  • 2014 - The Great Gatsby

    Autor biografii:  Tomek Rokita
    Filmografia
    2015:
  • Victor Frankenstein
  • Far From the Madding Crowd

    2013:
  • The Great Gatsby

    2012:
  • The Untold History of the United States (serial TV dok.)

    2011:
  • In Time

    2010:
  • Neds
  • Wall Street: Money Never Sleeps

    2008:
  • The Day After Peace
  • The Incredible Hulk

    2007:
  • Elizabeth: The Golden Age (+ A.R. Rahman)

    2006:
  • World Trade Center

    2005:
  • Must Love Dogs
  • Fever Pitch

    2004:
  • The Clearing
  • Ray

    2003:
  • Love Actually

    2002:
  • Al Cuore
  • The Magdalene Sisters
  • The Quiet American

    2001:
  • Moulin Rouge!
  • Kiss of the Dragon
  • Pretty When You Cry (dod.muzyka)

    1999:
  • Plunkett & Macleane
  • Best Laid Plans
  • The Bone Collector

    1997:
  • Orphans

    1996:
  • Fridge
  • Romeo + Juliet
  • Craig Armstrong

    Miejsce urodzenia:

    Glasgow, Szkocja

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie