Szukaj: w


biografie

Joseph LoDuca

Urodzony w 1958 roku, Joseph LoDuca dzieciństwo spędził w stanie Michigan. Jako, że niedaleko stamt±d do Nowego Jorku, często bywał w 'Wielkim Jabłku', a zwłaszcza w tamtejszych klubach, gdzie poznawał muzyków rockowych i jazzowych. Zafascynowani nimi sam postanowił zostać muzykiem, rozpocz±ł więc studia na University of Michigan (póĽniej studiował także w Nowym Jorku) na kierunkach: jazz oraz muzyka klasyczna. Wkrótce zwi±zał się ze ¶rodowiskiem jazzowym, często i chętnie występował u boku różnych jazzmanów, bywał na festiwalach, nawet w Europie. Szybko odkrył jednak, iż znacznie ciekawsze od występów na scenie jest komponowanie muzyki.

Kariera Josepha LoDucy, jako twórcy muzyki filmowej zaczęła się do¶ć przypadkowo. Bliski kolega kompozytora, pocz±tkuj±cy reżyser, powiedział mu pewnego razu, że byłby dobry w komponowaniu ¶cieżek dĽwiękowych. Wkrótce ów kolega poprosił LoDucę, by ten napisał muzykę do jego pełnometrażowego debiutu. Człowiekiem tym był nie kto inny, jak Sam Raimi, a jego debiutanckim obrazem oczywi¶cie pierwsza czę¶ć kultowego juz horroru Evil Dead. Praca przy tym filmie tak spodobała się Josephowi LoDucy, że postanowił poważnie zaj±ć się pisaniem ¶cieżek dĽwiękowych.

Następnymi projektami w karierzy były seriale telewizyjne i w±tpliwej jako¶ci filmy, które z ominięciem kin, trafiały na video. Ale LoDuca miał Raimiego. Najpierw zilustrował kolejne czę¶ci Martwego Zła, do każdej następnej tworz±c lepsz± ¶cieżkę, od poprzedniczki, a w końcu dostał zlecenie zilustrowania dwóch seriali, produkowanych przez Raimiego: Herkulesa i Xeny. To wła¶nie one znacznie poprawiły pozycję kompozytora w muzyczno-filmowym ¶wiatku, przyniosły mu uznanie oraz szereg nagród i wyróżnień. To także one sprawiły, że uwikłał się w spór z Universal Studios oraz ze swym młodym asystentem Danielem Koltonem, odno¶nie ghostwritingu i praw do partytury.

Choć studia i pocz±tki kariery LoDucy mocno zwi±zane były z jazzem, to jednak w jego muzyce wpływy tego stylu nie s± zbytnio widoczne. W dużej mierze wynika to pewnie z tego, że najbardziej znane kompozycje Amerykanina wymagaj± diametralnie innego rodzaju muzyki. W takich ¶cieżkach, jak Brotherhood of the Wolf LoDuca dał z kolei upust innej swojej pasji - muzyce etnicznej, któr± zainteresował się mocno na studiach. Braterstwo wilków zreszt± było nominowane do nagrody Cesara i Saturna i obok Armii ciemno¶ci i muzyki z seriali produkowanych przez Raimiego należy do najciekawszych partytur w dorobku tego w sumie mało znanego kompozytora.

Oficjalna strona kompozytora: www.loducamusic.com



Nagrody:

Primetime Emmy:
  • 2009 - Legend of the Seeker
  • 2000 - Xena: Warrior Princess

    ASCAP Award:
  • 1997, 1998, 1999, 2000, 2001 - Xena: Warrior Princess
  • 1997, 1998, 1999, 2000 - Hercules: The Legendary Journeys

    Nominacje:

    Primetime Emmy:
  • 2010 - Legend of the Seeker
  • 2007 - The Librarian: Return to King Solomon's Mines
  • 2000 - Jack of All Trades
  • 1997, 1998, 1999, 2001, 2002 - Xena: Warrior Princess

    Saturn:
  • 2002 - Brotherhood of the Wolf

    César:
  • 2002 - Brotherhood of the Wolf

    Chainsaw Award:
  • 2010 - The Burrowers
  • 2003 - Brotherhood of the Wolf


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2015:
  • Ash vs Evil Dead

    2013:
  • Curse of Chucky

    2012:
  • Soldiers of Fortune
  • Freaky Deaky

    2011:
  • Spartacus: Gods of the Arena (mini-serial TV)
  • JumpRopeSprint

    2010:
  • Spartacus: Blood and Sand (serial TV)
  • 10.000 Days (serial TV)
  • Patagonia

    2009:
  • Messengers 2: The Scarecrow
  • Love Birds (krótkometr.)

    2008:
  • Legend of the Seeker (serial TV)
  • The Burrowers
  • Blank Slate (TV)
  • Diamonds and Guns
  • Bar Starz

    2007:
  • Boogeyman 2
  • The Messengers
  • My Name is Bruce
  • The Staircase Murders (TV)

    2006:
  • The Librarian: Return to King Solomon's Mines (TV)
  • Touch the Top of the World (TV)

    2005:
  • The Triangle (TV)
  • The Prophecy: Forsaken
  • The Prophecy: Uprising
  • Devour
  • Locusts (TV)
  • Man with the Screaming Brain
  • Alien Apocalypse (TV)
  • Boogeyman

    2004:
  • The Librarian: Quest for the Spear (TV)
  • Saint Ange

    2003:
  • The Nazi Hunter
  • Peacemakers (TV)
  • Irene's Last Call
  • Profiles from the Front Line (TV)

    2002:
  • He-Man and the Masters of the Universe (TV)
  • He-Man and the Masters of the Universe: The Beginning (TV)
  • Xena: Warrior Princess - A Friend in Need

    2001:
  • Brotherhood of the Wolf

    2000:
  • Cleopatra 2525 (TV)
  • Jack of All Trades (TV)

    1998:
  • Young Hercules (TV)
  • Hercules and Xena - The Animated Movie: The Battle for Mount Olympus

    1997:
  • Running Time

    1995:
  • American Gothic (TV)
  • Fighting for My Daughter (TV)
  • Hercules: The Legendary Journeys (TV)
  • Xena: Warrior Princess (TV)

    1994:
  • Hercules in the Maze of the Minotaur (TV)
  • A Child's Cry for Help (TV)
  • Hercules in the Underworld (TV)
  • Hercules and the Circle of Fire (TV)
  • Hercules and the Lost Kingdom (TV)
  • Hercules and the Amazon Women (TV)
  • M.A.N.T.I.S. (TV)
  • Messenger

    1993:
  • River of Rage: The Taking of Maggie Keene (TV)
  • Dying to Love You (TV)
  • Close to Home: The Tammy Boccomino Story (TV)

    1992:
  • Army of Darkness: Evil Dead III
  • Second Avenue (TV)

    1991:
  • Lunatics: A Love Story

    1989:
  • Moontrap

    1988:
  • The Carrier

    1987:
  • Evil Dead II

    1986:
  • City Tales (TV)

    1985:
  • Stryker's War

    1992:
  • Late Night America (TV)

    1981:
  • The Evil Dead
  • Joseph LoDuca

    Miejsce urodzenia:

    Detroit, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie