Szukaj: w


biografie

Maurice Jarre

Urodzony w Lyonie Maurice Jarre to już legenda muzyki filmowej. Jarre, jak się przyznaje do 16 roku życia nie wiedział nic o muzyce, nie miał żadnego formalnego wykształcenia i nie potrafił wyłapać różnicy pomiędzy nutami A i C. Myślał nawet o karierze inżyniera. Dopiero jego ojciec, dyrektor lokalnej rozgłośni francuskiego radia przyniósł mu gramofon, który spowodował, że zapragnął być dyrygentem. Formalnie zaczął kształcić się w Narodowym Konserwatorium Muzyki a jego specjalnością była perkusja. Wtedy to zechciał grać na kotle w Orkiestrze Paryskiego Radia. Sam przyznaje się, że zawód perkusisty pomógł mu lepiej zrozumieć i przyglądać się "procesowi" pracy całej orkiestry symfonicznej. Egzotyka panująca w wielu pozycjach późniejszego, „filmowego” życia Jarre'a wzięła się po części z zamiłowania kompozytora do takich właśnie brzmień a po części z tego iż w Konserwatorium studiował w ramach ćwiczeń muzykę rosyjską, hinduską, arabską, japońską i południowo-afrykańską. Pewnie dlatego nie sprawiało mu problemów wplataine do orkiestry rzadkich instrumentów etnicznych. Podczas studiów Jarre kształcił się m.in. pod okiem Maurice’a Martenota, współwynalazcy elektronicznego instrumentu muzycznego zwanego falami Martenota, obok thereminu prekursora późniejszych syntezatorów. A elektronikę w wielu swoich późniejszych partyturach Jarre wykorzystywał jeszcze chętniej niż elementy etniczne.

Swą bogatą kompozytorską karierę zaczynał od pisania muzyki do przedstawień teatralnych, min. na deskach paryskiego La Théâtre National Populaire. Wszystko zaczęło się jednak w teatrze Jeana-Louisa Barraulta, gdzie najpierw Jarre grywał na kotłach i falach Martenota. W 1950 Jarre został poproszony po raz pierwszy o napisanie muzyki do przedstawienia. Od tej pory tworzył muzykę do spektakli dla różnych teatrów praktycznie przez całe lata 50-te.

Pierwszym filmem, do którego skomponował ścieżkę dźwiękową była powstała w 1952 r. dokumentalna krótkometrażówka Hôtel des Invalides, która przyniosła Jarre'owi uznanie we Francji. Przy tym obrazie nawiązał swoją pierwszą współpracę reżysersko-kompozytorską z Georgesem Franju, z którym współpracował jeszcze siedem razy. W dekadzie lat 50-tych oprócz pracy dla kina znajdował również czas na własną twórczość koncertową, nierzadko pod znakiem awangardy i eksperymentu muzycznego. Komponował zarówno wielkie orkiestralne partytury, jak i muzykę opartą o syntezatory. Nierzadko też łączył jedno i drugie. Rozgłos w świecie zyskał dziesięć lat po debiucie, dzięki współpracy z reżyserem Davidem Leanem. To właśnie jego film, Lawrence z Arabii pozwolił francuskiemu kompozytorowi po raz pierwszy odebrać Oscara. Lean i producent Sam Spiegel zdecydowali się na Jarre'a po usłyszeniu jego kompozycji w Niedzielach w Avray. Nie była to jego jedyna statuetka. Kolejną otrzymał już w 1965 r. za Doktora Żywago, w czym pewnie pomogła mu emocjonalna więź z rosyjskimi przodkami jego rodziny. W tym samym roku po raz pierwszy pojechał do Hollywood, by napisać i nagrać muzykę do kontrowersyjnego Kolekcjonera Williama Wyler'a. Trzeciego Oscara (i zarazem ostatniego) otrzymał w 1984 r. za Podróż do Indii, zresztą kolejny film Leana. Oprócz tych nagród, Jarre był jeszcze sześciokrotnie nominowany do Oscara i zdobył cztery statuetki Złotego Globu.

Do jego najbardziej znanych partytur, poza wspomnianymi powyżej należą m.in.: Najdłuższy dzień, Grand Prix, Zawodowcy, Człowiek który chciał być królem, Isadora, Jezus z Nazaretu, Świadek, Mad Max pod Kopułą Gromu, Stowarzyszenie umarłych poetów, Goryle we mgle, Uwierz w ducha, Spacer w chmurach. Ma na koncie współpracę z tak uznanymi nazwiskami jak Richard Brooks, John Frankenheimer, Karel Reisz, Alfred Hitchock, Luchino Visconti, Elia Kazan, John Huston, Franco Zeffirelli, Voelker Schlondorff, Wolfgang Petersen i wreszcie Peter Weir, do którego filmów pisał aż pięciokrotnie. Jarre przyznaje, że ulubionym jego score'm jest jeszcze inna produkcja Leana - Córka Ryana. I mimo dużego doświadczenia z muzyką teatralną, kameralną i koncertową, traktuje swojej pisanie do filmów bardzo poważnie. Być może taki stosunek zapewnił mu ponad 40 lat uznania i wspaniałych dokonań. Kompozytor w 2001 roku postanowił oficjalnie zakończyć karierę a ostatnim score jaki stworzył jest muzyka do telewizyjnego obrazu o tematyce Holocaustu pt. Powstanie.

Dwaj synowie Maurice'a Jarre'a również zaistnieli w branży rozrywkowej. Starszy - Jean Michel to niezwykle popularny w świecie kompozytor i wykonawca muzyki elektronicznej, zaś młodszy Kevin to scenarzysta filmowy, znany z takich obrazów jak Tombstone czy Chwała.

Maurice Jarre zmarł 29 marca 2009 roku w swoim domu w Los Angeles, przegrywając walkę z rakiem. Zaledwie miesiąc wcześniej został uhonorowany w Berlinie Złotym Niedźwiedziem za całokształt twórczości.

  • Recenzja dwupłytowej kompilacji muzyki Jarre'a: The Emotion and the Strenght

    30 najlepszych utworów M. Jarre'a zdaniem naszej redakcji - TOP30 Maurice Jarre




    Nagrody:

      Oscar
    • 1985 - A Passage to India
    • 1966 - Doctor Zhivago
    • 1963 - Lawrence of Arabia

      Złoty Glob
    • 1996 - A Walk in the Clouds
    • 1989 - Gorillas in the Mist
    • 1985 - A Passage to India
    • 1966 - Doctor Zhivago

      BAFTA
    • 1990 - Dead Poets Society
    • 1986 - Witness

      Grammy
    • 1967 - Doctor Zhivago

      Golden Precolumbian Circle (nagroda na Festiwalu Filmowym w Bogocie)
    • 1988 - Gaby: A True Story

      nagroda na festiwalu w Sitges
    • 1987 - Julia nad Julia

      ASCAP Film & TV Music Awards
    • 1991 - Ghost
    • 1990 - Dead Poets Society
    • 1988 - Fatal Attraction

      Złoty Niedźwiedź
    • 2009 - za całokształt twórczości


    Nominacje:

      Oscar
    • 1991 - Ghost
    • 1989 - Gorillas in the Mist
    • 1986 - Witness
    • 1978 - The Message
    • 1973 - The Life and Times of Judge Roy Bean (piosenka: "Marmalade, Molasses and Honey")
    • 1964 - Les Dimanches de ville d'Avray

      Złoty Glob
    • 2001 - Sunshine
    • 1987 - The Mosquito Coast
    • 1986 - Witness
    • 1976 - The Man Who Would Be King
    • 1973 - The Life and Times of Judge Roy Bean (piosenka: "Marmalade, Molasses and Honey")
    • 1967 - Paris brűle-t-il?

      BAFTA
    • 1986 - A Passage to India

      Grammy
    • 1989 - Fatal Attraction
    • 1986 - A Passage to India
    • 1986 - Witness
    • 1972 - Ryan's Daughter
    • 1964 - Lawrence of Arabia

      Saturn
    • 1991 - Ghost
    • 1986 - The Bride
    • 1981 - Resurrection



    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2001:
  • Uprising

    2000:
  • I Dreamed of Africa

    1999:
  • Sunshine

    1997:
  • La Jour et la Nuit

    1996:
  • Sunchaser

    1995:
  • A Walk in the Clouds

    1994:
  • The River Wild (odrzucona)

    1993:
  • Fearless
  • Mr. Jones

    1992:
  • School Ties
  • Shadow of the Wolf

    1991:
  • Fires Within
  • Only the Lonely

    1990:
  • After Dark, My Sweet
  • Almost an Angel
  • Ghost
  • Jacob's Ladder
  • Solar Crisis

    1989:
  • Chances Are
  • Dead Poets Society
  • Enemies: A Love Story
  • Prancer

    1988:
  • Distant Thunder
  • Gorillas in the Mist
  • Moon Over Parador
  • The Murder of Mary Phagan
  • Wildfire

    1987:
  • Fatal Attraction
  • Gaby: A True Story
  • Julia and Julia
  • No Way Out
  • Tokyo Blackout

    1986:
  • Apology
  • The Mosquito Coast
  • Solar Warriors
  • Tai-Pan

    1985:
  • The Bride
  • Enemy Mine
  • Mad Max Beyond Thunderdome
  • Witness

    1984:
  • Dreamscape
  • A Passage to India
  • Top Secret!

    1983:
  • Au Nom De Tous Les Miens
  • The Year of Living Dangerously

    1982:
  • Firefox
  • Young Doctors in Love

    1981:
  • Circle of Deceit
  • Shogun
  • Taps
  • Robinson Crusoe and Man Friday

    1980:
  • The Black Marble
  • The Last Flight of Noah's Ark
  • Lion of the Desert
  • Resurrection

    1979:
  • The Tin Drum
  • The Magician of Lublin
  • Winter Kills

    1978:
  • Crossed Swords

    1977:
  • Jesus of Nazareth
  • March or Die

    1976:
  • The Last Tycoon
  • The Message
  • Shout at the Devil

    1975:
  • Great Expectations
  • The Man Who Would Be King
  • Mandingo
  • Posse

    1974:
  • The Island at the Top of the World
  • Mr. Sycamore

    1973:
  • Ash Wednesday
  • Grandeur Nature
  • The Mackintosh Man

    1972:
  • The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds
  • The Life and Times of Judge Roy Bean
  • Pope Joan

    1971:
  • Plaza Suite
  • Red Sun

    1970:
  • El Condor
  • The Only Game in Town
  • Ryan's Daughter
  • A Season in Hell

    1969:
  • The Damned
  • The Extraordinary Seaman
  • Topaz

    1968:
  • 5 Card Stud
  • The Fixer
  • Isadora
  • Villa Rides

    1967:
  • The Night of the Generals
  • Cimarron Strip
  • La Vingt-cinquieme heure

    1966:
  • Gambit
  • Grand Prix
  • Paris brűle-t-il?
  • The Professionals

    1965:
  • The Collector
  • Doctor Zhivago
  • The Train

    1964:
  • Mort, où est ta victoire?
  • Behold a Pale Horse
  • Week-end a Zuydcoote

    1963:
  • Judex
  • Mourir a Madrid

    1962:
  • Les Dimanches de ville d'Avray
  • Lawrence of Arabia
  • The Longest Day
  • Thérese Desqueyroux
  • Le Président
  • Othello (TV)

    1961:
  • The Big Gamble
  • Pleins feux sur l'assassin

    1960:
  • Lovers on a Tightrope
  • Le Main chaude
  • Les Yeux sans visage

    1959:
  • Beast at Bay
  • Les étoiles de midi
  • Les dragueurs
  • La Tęte contre les murs

    1957:
  • Le bel indifférent
  • Le Feu aux poudres

    1956:
  • Toute la mémoire du monde
  • Sur le pont d'Avignon

    1952:
  • Hôtel des Invalides
  • Maurice Jarre

    Data urodzenia:

    1924-09-13

    Miejsce urodzenia:

    Lyon, Francja

    Data śmierci:

    2009-03-29

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służą jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie