Szukaj: w


biografie

Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner urodził się 20 maja 1955 roku w Bielsko-Białej. Swoje pierwsze kroki w ¶wiecie dĽwięków stawiał ucz±c się gry na gitarze i fortepianie. Pierwsze kompozycje zacz±ł tworzyć już w liceum. W 1975 roku po skończeniu szkoły ¶redniej zdawał na prawo do Uniwersytetu Jagiellońskiego. Niestety nie dostał się i przez rok piastował stanowisko dyrektora Gminnego O¶rodka Kultury w miejscowo¶ci Ciężkowice. Po roku pracy powrócił do Krakowa by studiować historię na UJ. Pocz±tkowo swój pobyt w mie¶cie utrzymywał dzięki pracy, jak± było rozładowywanie wagonów. Studiuj±c pełnił funkcję dyrektora programowego klubu studenckiego "Rotunda". W 1977 roku pod wpływem Zygmunta Koniecznego zacz±ł pisać muzykę do piosenek artystycznych w "Piwnicy pod Baranami". Współpracował tam z wieloma artystami jak: Barbara Wójcik czy też reżyserem Andrzejem Majem. Wybił się dzięki utworom: Protopopowie, Kartki na mięso, Dekret o stanie wojennym, ¦wiatełko w tunelu i Walc.

W 1981 roku zacz±ł prace w filmie. Jego pierwszym projektem była Prognoza pogody (1981) Antoni Krauzego. Dzięki temu reżyserowi poznał Krzysztofa Kie¶lowskigo dla którego napisał muzykę do filmu Bez końca (1984). Rozpoczęli współpracę, która zaowocowała jeszcze obrazami: Dekalog (1988), Podwójne życie Weroniki (1991) oraz trylogię Trzy kolory (1993/1994). Miał także napisać muzykę do kolejnej trylogii Kie¶lowskiego Niebo, Czy¶ciec, Piekło ale prace nad projektem przerwała nagła ¶mierć reżysera 13 marca 1996 roku. Owocna okazała sie także współpraca z Agnieszk± Holland dla której napisał ¶cieki dĽwiękowe do obrazów: Europa, Europa (1990), Olivier, Olivier (1991), i Tajemniczy ogród (1993).

W 1990 roku napisał muzykę do filmu Johna Irvina Prominent. Kolejne lata to praca nad filmami: Skaza (1992) Hectora Babenco, Elfy z Ogrodu Czarów (1997) Charles'a Sturridge'a, The Last September (1999) Deborah Warner'a, Aberdeen (2000) Hansa Petera Molanda i Weiser (2000) Wojciecha Marczewskiego. Współpracował także z telewizj± BBC dla której w 1997 roku napisał muzykę do 26-odcinkowego serialu dokumentalnego Stulecie zwykłych ludzi. Za t± kompozycję otrzymał nagrodę Royal Television Society Orginal Music Award.

W 1998 roku wydał swoj± pierwsz± nie filmow± płytę Requiem dla mojego przyjaciela po¶więcon± pamięci Krzysztofa Kie¶lowskiego. Rok póĽniej napisał 10 łatwych utworów na fortepian, które ukazały się na płycie w wykonaniu Leszka Możdżera. Zbigniew Preisner jest uważany za jednego z najwybitniejszych kompozytorów muzyki filmowej. Za swoje prace był wielokrotnie nagradzany. Otrzymał dwa razy Cezara za ¶cieżki dĽwiękowe do Czerwonego i Elisy (1995), Srebrnego NiedĽwiedzia za Wyspę przy ulicy Ptasiej (1997). Był też dwukrotnie nominowany do Złotego Globu, trzykrotnie otrzymał tytuł Najwybitniejszego Kompozytora Muzyki Filmowej od Stowarzyszenia Krytyków w Los Angeles w 1991, 1992 i 1993 roku. Jego płyty rozchodz± się w setkach tysięcy egzemplarzy za co kilkakrotnie wyróżniony został Platynow± i Złot± Płyt±. Jest członkiem Francuskiej Akademii Sztuki i Techniki Filmowej.

Obecnie kompozytor prowadzi swoje własne studio nagraniowe pod Krakowem.



NAGRODY:

César:
  • 1996 - Élisa
  • 1995 - Trzy Kolory: Czerwony

    Srebrny NiedĽwiedĽ:
  • 1997 - The Island on Bird Street

    NOMINACJE:

    César:
  • 2008 - Un secret
  • 1994 - Trzy Kolory: Biały
  • 1992 - Podwójne Życie Weroniki

    Złoty Glob:
  • 1994 - Trzy Kolory: Biały
  • 1992 - At Play in the Fields of the Lord

    Genie Award:
  • 2003 - Betwenn Strangers

    Nagroda Stowarzyszenia Krytyków Filmowych L.A.:
  • 1993 - Trzy Kolory: Biały; The Secret Garden; Olivier, Olivier
  • 1992 - Damage
  • 1991 - Podwójne Życie Weroniki; At Play in the Fields of the Lord; Europa, Europa



    Autor biografii:  Tomek Goska
    Filmografia


    2008:
  • Anonyma - Eine Frau in Berlin

    2007:
  • Un secret

    2006:
  • Sportman van de Eeuw

    2005:
  • Harrys döttrar

    2004:
  • A Beautiful Country

    2003:
  • It's All About Love
  • Effroyables Jardins
  • Kołysanka
  • SuperTex

    2002:
  • Between Strangers

    2001
  • Weiser

    2000:
  • Aberdeen

    1999:
  • Dreaming of Joseph Lees
  • The Last September

    1998:
  • Liv

    1997:
  • Fairy Tale. A True Story
  • Migrations
  • The Island on Bird Street
  • Stulecie Zwykłych Ludzi

    1996:
  • Bruggen
  • Corazon Iluminado

    1995
  • De Aegypto
  • Elisa
  • Feast of July

    1994:
  • Mouvements du Desir
  • Quartet in 4 Movements
  • Radetzkymarsch (TV)
  • Trzy Kolory: Czerwony
  • When a Man Loves a Woman

    1993:
  • Trzy kolory: Biały
  • Trzy Kolory: Niebieski
  • O Fio do Horizonte
  • The Secret Garden

    1992:
  • Damage
  • Zwolnieni z życia
  • Olivier, Olivier

    1991:
  • At Play in the Fields of the Lord
  • Podwójne Życie Weroniki

    1990:
  • Eminent Domain
  • Europa, Europa
  • W ¦rodku Europy
    1989
  • Ostatni dzwonek

    1988:
  • Dekalog
  • Dziewczynka z Hotelu Excelsior
  • Krótki film o miło¶ci
  • Popiełuszko

    1987:
  • Kocham kino
  • Sami dla siebie
  • Ucieczka
  • A Lullaby

    1985:
  • Lubię nietoperze
  • Przez dotyk

    1984:
  • Bez końca

    1983:
  • Kilka obrazów w czasie przeszłym
  • Psychoterapia

    1981:
  • Prognoza pogody
  • Zbigniew Preisner

    Data urodzenia:

    1955-05-20

    Miejsce urodzenia:

    Bielsko-Biała, Polska

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie