Szukaj: w


biografie

José Nieto

José Nieto należy do najwybitniejszych hiszpańskich kompozytorów. I choć nie odniósł tak ogromnego sukcesu komercyjnego na arenie międzynarodowej, jak choćby Alberto Iglesias, to w Hiszpanii jest uznawany za największego rodzimego kompozytora muzyki filmowej, czego dowodem są liczne nagrody (m.in. sześć hiszpańskich Oskarów czyli "Goya Awards").

Z samego początku nic nie zapowiadało, że Nieto zostanie kompozytorem filmowym. Urodził się w roku 1942 w Madrycie i już jako dziecko przejawiał duże zdolności muzyczne. W wieku 15 lat wstąpił do konserwatorium muzycznego, gdzie studiował grę na perkusji. Jako 16 latek przyłączył się do rockowego zespołu "Domingo del Price". W późniejszych czasach był w składach jeszcze wielu grup, poruszających się po różnych gatunkach i stylach muzycznych.

W 1964 zaczyna już grywać jako profesjonalista, wkrótce stając się nie tylko instrumentalistą, ale przede wszystkim kierownikiem muzycznym, występującym pod nazwą "José Nieto i orkiestra". Tym samym staje się człowiekiem do wynajęcia tworzącym oprawę muzyczną (najczęściej o charakterze jazzowym) dla występów takich twórców jak Massiel lub Julio Iglesias.

Do branży muzyki filmowej trafił stosunkowo późno, bowiem dopiero w 1970, tworząc oprawę dźwiękową do filmu "La Lola Dicen Que No Duerme Sola" swojego przyjaciela Jaime de Arminana. Nieto bardzo szybko stał się wziętym kompozytorem, a jego pierwsze partytury utrzymane były w lekko jazzującym stylu. Praca muzyka filmowego tak się twórcy spodobała, że zrozumiał, iż jest to jego powołanie, dziedzina w której czuje się jak ryba w wodzie.

Wkrótce jego styl również zaczął ewoluować, a sam Nieto z wielką płynnością poruszał się pomiędzy różnymi gatunkami muzycznymi (od jazzu po klasykę, rock i brzmienia folkowe). W roku 1985 powstała jedna z najciekawszych ścieżek, monumentalna i tematyczna partytura do filmu "Star Knight", który niestety okazał się wielką szmirą, szmirą której w niczym nie była w stanie uratować ciekawa muzyka Hiszpana.

Nieto pracował z największymi reżyserami Hiszpanii (w tym z Vicente Arandą, Imanolem Uribe i Pilarem Mir) stając się jednym z najważniejszych twórców muzyki filmowej w Hiszpanii, twórcą który dodatkowo bardzo chętnie dzieli się swoją ogromną wiedzą wykładając teorię muzyki filmowej podczas licznych seminariów i kursów. Nie stroni też od koncertów. Poza tym Nieto jest również aktywny na polu pracy pozafilmowej, skomponował m.in. symfonię oraz wiele okazjonalnych utworów (m.in. na odbywające się w Sewilli targi).

Choć kompozytor zyskał wielką sławę w rodzimej Hiszpanii, na arenie międzynarodowej wciąż pozostaje nieodkryty. Wprawdzie w roku 2006 w końcu dostał bardziej prestiżowy angaż do wysokobudżetowego filmu Milosa Formana "Duchy Goi". Niestety jego muzyka została wykorzystana tylko częściowo, bowiem Forman zdecydował się zastąpić kompozycje Hiszpana partyturą swego rodaka, Czecha Varhana Bauera. Tak to międzynarodowa sława znów odsunęła się od Nieto...




Nagrody:

  • Goya Award

    2000 - Sé quien eres
    1994 - La pasión turca
    1992- El maestro de esgrima
    1991- El rey pasmado
    1990- Lo más natural
    1987- El bosque animado

  • Nominacje do Goya Award:

    2003- Carmen (piosenka: Cuando me maten)
    2001- Juana la Loca
    1996- El perro del hortelano
    1993- Intruso
    1989- Esquilache

    Autor biografii:  Łukasz Wudarski
    Filmografia
    2009:
  • Luna Caliente

    2007:
  • Canciones de amor en Lolita's Club

    2006:
  • Tirante el Blanco

    2004:
  • En el mundo a cada rato (część: El secreto mejor guardado)
  • El secreto mejor guardado (krótkometr.)

    2003:
  • Carmen
  • Ulises (krótkometr.)

    2002:
  • El caballero Don Quijote

    2001:
  • Juana la Loca

    2000:
  • Sé quien eres

    1999:
  • Celos
  • Extraños

    1998:
  • La mirada del otro
  • Finisterre (donde termina el mundo)

    1997:
  • Passion in the Desert (Pasión en el desierto)

    1996:
  • Libertarias
  • El perro del hortelano
  • Tú nombre envenena mis sueños
  • Bwana

    1995:
  • Guantanamera

    1994:
  • Of Love and Shadows (De amor y de sombras)
  • Desvío al paraíso
  • Días contados
  • La pasión turca
  • Crusades (La cruzadas) (TV)

    1993:
  • Intruso

    1992:
  • El marido perfecto
  • El maestro de esgrima
  • El amante bilingüe

    1991:
  • Amantes
  • El rey pasmado
  • Beltenebros

    1990:
  • Lo más natural
  • Los jinetes del Alba (TV)
  • The Heart of the World (Dok.)

    1989:
  • Si te dicen que caí
  • Continental
  • La luna negra (TV)
  • Ciudades perdidas (Dok.)

    1988:
  • El Lute. Mañana seré libre
  • Amanece, que no es poco
  • Esquilache
  • Nunca estuve en Viena
  • Armada (La armada invencible) (Dok.)

    1987:
  • El bosque animado
  • El Lute. Camina o revienta
  • Ciudades perdidas (Dok.)
  • Monet en España (TV)
  • Captain Cook (Capitán Cook) (TV)

    1986:
  • La guerra de los locos
  • Naturaleza ibérica (Doc.)

    1985:
  • La reina del mate
  • Extramuros
  • El caballero del dragón
  • El rey y la reina (TV)
  • La huella del crimen (TV Series) (tylko temat główny)
  • Historias de Pepe Carvalho (TV Series)
  • Mala Racha (TV)

    1984:
  • Orden y concierto (corto)
  • Ciudades perdidas (Doc.)

    1983:
  • Truhanes
  • El próximo verano (TV)
  • Total (TV)
  • Cosas de dos (TV Series)
  • Teresa de Jesús (TV)
  • La noche del cine español (TV Series) (tylko temat główny)
  • Fragmentos de interior (TV)

    1982:
  • Pares y nones
  • Hablamos esta noche
  • Ésta es mi tierra (Dok.)
  • Estoy en crisis

    1981:
  • 7 calles
  • El arca de Noé (Dok.)

    1980:
  • La mano negra

    1978:
  • Escrito en América (TV Series)
  • Instrucciones para John Howell (TV)

    1977:
  • Nunca es tarde
  • Sonámbulos
  • El monosabio

    1976:
  • Señoritas de uniforme
  • Camada negra
  • El puente
  • Los claros motivos del deseo

    1975:
  • Sky Is Falling (Las flores del vicio)
  • ¡Jo, papá!
  • El poder del deseo

    1974:
  • El juego del diablo
  • El vicio y la virtud
  • El amor del capitán Brando

    1973:
  • Hay que matar a B.

    1971:
  • Un casto varón español
  • Capitán Apache (muzyka dodatkowa + Dolores Claman)

    1969:
  • La Lola dicen que no vive sola
  • José Nieto

    Data urodzenia:

    1942-03-01

    Miejsce urodzenia:

    Madryt, Hiszpania

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służą jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie