Szukaj: w


biografie

Michel Legrand

Michel Legrand pochodzi z rodziny o tradycjach muzycznych, jego ojciec Raymond Legrand był kompozytorem i dyrygentem, za¶ matka Marcelle der Mikaelian siostr± dyrygenta Jacquesa Héliana. W dzieciństwie od czwartego roku życia Michel uczył się gry na fortepianie, jednak – jak wspomina – nudziło go to, czuł się samotny i nieszczę¶liwy. Dopiero podjęcie edukacji w paryskim konserwatorium otworzyło mu oczy na piękno muzyki; poczuł, że jest w¶ród ludzi, którzy go rozumiej±. W konserwatorium przebywał przez 7 lat (1943-1950), zdobywaj±c liczne wyróżnienia na polu kontrapunktu, teorii muzyki, fugi i fortepianu.

Odkrycie jazzu przez młodego Michela nast±piło za spraw± koncertu Dizzy'ego Gillespie w 1945 roku. Wkrótce po opuszczeniu konserwatorium Legrand, już wówczas multiinstrumentalista, otrzymał pierwsze oferty ze ¶wiata piosenki, za¶ w 1954 roku nagrał album z adaptacjami wielu znanych francuskich numerów, zatytułowany I Love Paris. Efekt: 8 milionów sprzedanych kopii. W latach 50-tych Legrand koncertował m.in. w USA, gdzie miał okazję współpracować z takimi sławami, jak Miles Davis czy John Coltrane, oraz w ZSRR, gdzie poznał swoj± przyszł± żonę. Zacz±ł również komponować piosenki, z których pierwszym sukcesem był La Valse des Lilas. Na przestrzeni swojej kariery Legrand stał się jedn± z najbardziej prominentnych postaci europejskiej piosenki i jazzu: komponował, ¶piewał, akompaniował, zbieraj±c wokół siebie znakomitych artystów i odnosz±c liczne sukcesy artystyczne i finansowe. Jego utwory coverowali Frank Sinatra, Tony Bennett, Henry Mancini i wielu, wielu innych...

Spo¶ród najsłynniejszych piosenek Francuza sporo napisane zostało na potrzeby kina. Pocz±tki przygody Legranda z kinematografi± datuj± się na rok 1955, kiedy – pod nazwiskiem Lucien Legrand – skomponował on ¶cieżkę dĽwiękow± do filmu Les Amants du Tage Henriego Verneuila. Nie minęło dużo czasu, by Michelem zainteresowali się twórcy francuskiej Nowej Fali: Jean-Luc Godard, Agnès Varda, François Reichenbach, Claude Lelouch oraz Jacques Demy. To wła¶nie ostatni z nich, Demy, miał zainspirować Legranda do stworzenia jego najsłynniejszych filmowych dzieł: musicali Parasolki z Cherbourga oraz Panienki z Rochefort, które wypromowały kilka piosenkowych hitów (m.in. I Will Wait For You) i przyniosły francuskiemu kompozytorowi międzynarodow± sławę (nominacje do Oscara). Kompozycje te były swoistym przełomem na gruncie kinowego musicalu – wszystkie dialogi były bowiem ¶piewane. Legrand i Demy na przestrzeni blisko 30 lat spotkali się na planie aż 10 filmów; ich współpracę zakończyła przedwczesna ¶mierć Demy'ego w 1990 roku.

By zmienić otoczenie, w roku 1968 Legrand wraz z rodzin± przeprowadził się do Los Angeles. Już w pocz±tkach pobytu w USA Francuz pokazał się z jak najlepszej strony, tworz±c wy¶mienite kompozycje do filmów Stacja arktyczna „Zebra” oraz Afera Thomasa Crowna Nomana Jewisona. Napisana na potrzeby obrazu Jewisona piosenka The Windmills of Your Mind przyniosła Legrandowi pierwszego Oscara – jednocze¶nie Francuz tego samego roku otrzymał nominacje do złotej statuetki w dwóch osobnych kategoriach: najlepsza muzyka (Afera...) oraz najlepszy musical (Panienki z Rochefort). Ledwie 3 lata póĽniej Legrand odebrał kolejnego Oscara, za score do Lata 1942 roku. Trzecia statuetka stała się faktem w 1984 roku, przy okazji musicalu Yentl z Barbr± Streisand w roli głównej. W międzyczasie Legrand miał okazję współpracować z takimi sławami jak chociażby Clint Eastwood czy Orson Welles, jak również napisać muzykę do przygód Jamesa Bonda (Nigdy nie mów nigdy).

Mimo niezliczonych sukcesów w USA, Francuz nigdy nie porzucił jednak kina europejskiego. Podobnie jak za Oceanem, tak i na Starym Kontynencie jego twórczo¶ć filmowa była niezwykle zróżnicowana – od poważnych dramatów, poprzez błahe komedie, do wesołych obrazów przygodowych i kostiumowych. W ostatniej kategorii warto wspomnieć popularnych Trzech muszkieterów Richarda Lestera i Małżonków roku drugiego Jean-Paula Rappaneau, w pierwszej - Miło¶ć w Niemczech naszego rodaka, Andrzeja Wajdy. Stworzył również ilustracje muzyczne do serii filmów animowanych Było sobie życie.

Styl Legranda cechowały zawsze piękne melodie – sam kompozytor rzekł kiedy¶, że „melodia jest kochank±, której zawsze będzie wierny”. Oprócz tego Francuz znany jest z doskonałych aranżacji, błyskotliwych partii fortepianowych, a także swobodnego posługiwania się orkiestr± symfoniczn± (czego koronnym przykładem może być skomplikowana technicznie, wirtuozerska muzyka do Stacji arktycznej „Zebra”).

Legrand to również – obok Maurice'a Jarre'a – najhojniej obsypany międzynarodowymi nagrodami francuski kompozytor muzyki filmowej. W odróżnieniu od swojego rodaka Georgesa Delerue, który u końca kariery rozmieniał się na drobne w kiepskich amerykańskich produkcyjniakach, Legrand podbił Hollywood i miał okazję pracować z największymi sławami lat 60-tych i 70-tych. Piosenka „The Windmills of Your Mind” w 2004 roku została uznana jedn± ze 100 najlepszych amerykańskich piosenek filmowych w rankingu Amerykańskiego Instytutu Filmowego (AFI). Obecnie Legrand pozostaje aktywny: przede wszystkim na scenie muzyki rozrywkowej, ale wygl±da na to, że i w ¶wiecie kina nie powiedział ostatniego słowa.





Nagrody:
    Oscar:
  • 1984 – Yentl (musical)
  • 1972 – Summer of '42
  • 1969 – The Thomas Crown Affair (piosenka „The Windmills of Your Mind”)
    Złoty Glob:
  • 1969 – The Thomas Crown Affair (piosenka „The Windmills of Your Mind”)
    Złota Palma:
  • 1971 – The Go-Between
  • 1964 – Les parapluies de Cherbourg
    BAFTA:
  • 1972 – Summer of '42
    Nagroda ASCAP im. Henry'ego Manciniego:
  • 1998 – za całokształt kariery
    Australian Film Institute:
  • 1991 – Dingo (+ Miles Davis)
    Joseph Plateau Awards:
  • 1991 – nagroda muzyczna
    Locarno International Film Festival:
  • 2002 – za całokształt kariery
    Palm Springs International Film Festival:
  • 2003 – nagroda im. Fredericka Loewe
    Prix Louis Delluc:
  • 1964 – Les parapluies de Cherbourg
Nominacje:
    Oscar:
  • 1984 – Yentl (piosenka „Papa, Can You Hear Me?”)
  • 1984 – Yentl (piosenka „The Way He Makes Me Feel”)
  • 1983 – Best Friends (piosenka „How Do You Keep the Music Playing?”)
  • 1971 – Pieces of Dreams (piosenka „Pieces of Dreams”)
  • 1970 – The Happy Ending (piosenka „What Are You Doing for the Rest of Your Life?”)
  • 1969 – The Thomas Crown Affair
  • 1969 – Les demoiselles de Rochefort (musical)
  • 1966 – Les parapluies de Cherbourg
  • 1966 – Les parapluies de Cherbourg (piosenka „I Will Wait For You”)
    Złoty Glob:
  • 1984 – Yentl (piosenka „The Way He Makes Me Feel”)
  • 1984 – Yentl
  • 1981 – Falling in Love Again (piosenka „Yesterday's Dreams”)
  • 1974 – Breezy
  • 1974 – Breezy (piosenka „Breezy's Song”)
  • 1973 – Lady Sings the Blues
  • 1972 – Le Mans
  • 1972 – Summer of '42
  • 1971 – Wuthering Heights
  • 1971 – Pieces of Dreams (piosenka „Pieces of Dreams”)
  • 1970 – The Happy Ending
  • 1970 – The Happy Ending (piosenka „What Are You Doing for the Rest of Your Life?”)
  • 1969 – The Thomas Crown Affair
    BAFTA:
  • 1975 – The Three Musketeers
  • 1970 – The Thomas Crown Affair
    Primetime Emmy Awards:
  • 1982 – A Woman Called Golda
  • 1972 – Brian's Song
    Cezar:
  • 1985 – Paroles et musique
  • 1982 – Les uns et les autres (+ Francis Lai)
  • 1981 – Atlantic City
    Grammy:
  • 1985 – Yentl
  • 1975- The Three Musketeers
  • 1966 – Les parapluies de Cherbourg
    CableACE Awards:
  • 1987 – As Summer Die
    Złota Malina:
  • 1984 – Yentl


Autor biografii:  Marek Łach
Filmografia
2013:
  • Max Rose

    2009:
  • Oscar et la dame rose

    2008:
  • Disco

    2006:
  • The Legend of Simon Conjurer

    2005:
  • Cavalcade

    2004:
  • Mono Lake (krótkometrażowy)
  • Léaud de Hurle-dents (krótkometrażowy)

    2003:
  • Yantarnye krylya

    2002:
  • And Now... Ladies and Gentlemen...

    2001:
  • Børne 1'eren (TV)

    2000:
  • La bicyclette bleue (TV)

    1999:
  • La bûche
  • Doggy Bag

    1998:
  • Madeline

    1996:
  • Il était une fois... les explorateurs (TV)
  • The Ring (TV)

    1995:
  • Die Schelme von Schelm
  • Les enfants de Lumière
  • Les misérables (+ Francis Lai)
  • L'univers de Jacques Demy

    1994:
  • Pret-a-porter
  • Il était une fois... les découvreurs (TV)

    1993:
  • Les demoiselles ont eu 25 ans
  • The Pickle

    1992:
  • Il était une fois... les Amériques (TV)
  • Coup de foudre (TV)

    1991:
  • Mountain of Diamonds (TV)
  • Dingo

    1990:
  • Fate
  • Gaspard et Robinson
  • Eternity
  • Fuga dal paradiso
  • Not a Penny More, Not a Penny Less (TV)

    1989:
  • La bottega dell'orefice
  • Cinq jours en juin
  • Il était une fois... la vie (TV)

    1988:
  • Un coupable (TV)
  • Trois places pour le 26
  • Switching Channels

    1987:
  • La baleine blanche (TV)
  • Spirale
  • Club de rencontres
  • Casanova (TV)

    1986:
  • T'as de beaux escaliers, tu sais (krótkometrażowy)
  • As Summers Die (TV)
  • Crossings (TV)
  • Sins (TV)

    1985:
  • Promises to Keep (TV)
  • Parking
  • Partir, revenir
  • Palace
  • Train d'enfer

    1984:
  • Paroles et musique
  • The Jesse Owens Story (TV)
  • Secret Places

    1983:
  • Yentl
  • Never Say Never Again
  • Eine Liebe in Deutschland
  • La revanche des humanoides

    1982:
  • Best Friends
  • Slapstick (Of Another Kind)
  • Le rêve d'Icare (TV)
  • Qu'est-ce qui fait courir David?
  • A Woman Called Golda (TV)
  • Le cadeau
  • Il était une fois... l'espace (TV)
  • Friends of the Family (krótkometrażowy)

    1981:
  • Your Ticket Is No Longer Valid
  • Les uns et les autres

    1980:
  • Falling in Love Again
  • Atlantic City
  • The Hunter
  • The Mountain Men

    1979:
  • Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchausen
  • Lady Oscar
  • Je vous ferai aimer la vie

    1978:
  • Mon premier amour
  • Hi no tori
  • Les routes du sud
  • Il était une fois... l'homme (TV)
  • On peut le dire sans se fâcher

    1977:
  • The Other Side of Midnight
  • Gulliver's Travels

    1976:
  • La flûte à six schtroumpfs
  • Ode to Billy Joe
  • Le voyage de noces
  • Gable and Lombard
  • ABC Afterschool Specials (TV)

    1975:
  • Le sauvage
  • Sheila Levine Is Dead and Living in New York
  • Cage Without a Key (TV)
  • Simon dans l'autobus (krótkometrażowy)

    1974:
  • Our Time
  • It's Good to Be Alive (TV)

    1973:
  • The Three Musketeers
  • Breezy
  • L'événement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune
  • Vérités et mensonges
  • A Doll's House
  • Cops and Robbers
  • 40 Carats
  • Story of a Love Story
  • Le temps de vivre, le temps d'aimer (TV)
  • Bequest to the Nation
  • Le gang des otages
  • BBC Play of the Month: The Adventures of Don Quixote (TV)

    1972:
  • Un homme est mort
  • Pas folle la guêpe
  • Lady Sings the Blues
  • Portnoy's Complaint
  • One Is a Lonely Number
  • Les feux de la chandeleur
  • A Time for Loving
  • La vieille fille

    1971:
  • Summer of '42
  • Les mariés de l'an deux
  • La vie sentimentale de Georges Le Tueur (krótkometrażowy)
  • Brian's Song(TV)
  • Un peu de soleil dans l'eau froide
  • La poudre d'escampette
  • La ville-bidon
  • Le Mans
  • Oum le dauphin blanc (TV)

    1970:
  • Wuthering Heights
  • The Go-Between
  • To Catch a Pebble
  • Peau d'âne
  • The Lady in the Car with Glasses and a Gun
  • Pieces of Dreams

    1969:
  • The Picasso Summer
  • The Happy Ending
  • Appelez-moi Mathilde
  • An Evening with Julie Andrews and Harry Belafonte (TV)
  • Castle Keep
  • La piscine
  • Play Dirty

    1968:
  • Ice Station Zebra
  • The Thomas Crown Affair
  • Sweet November
  • How to Save a Marriage and Ruin Your Life
  • L'homme à la Buick

    1967:
  • Les demoiselles de Rochefort
  • Pretty Polly
  • Le plus vieux métier du monde

    1966:
  • La vie de château
  • Derrière l'écran (TV)
  • Le misanthrope (krótkometrażowy)
  • Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
  • Tendre voyou
  • Et la femme créa l'amour
  • L'or et le plomb
  • Monnaie de singe

    1965:
  • The Plastic Dome of Norma Jean
  • Quand passent les faisans
  • Corrida pour un espion

    1964:
  • Les parapluies de Cherbourg
  • Les plus belles escroqueries du monde (segment "Grand escroc, Le")
  • Bande à part
  • Les amoureux du France
  • Une ravissante idiote
  • Soleil (krótkometrażowy)
  • À propos d'une star (krótkometrażowy)

    1963:
  • La Douceur du village
  • Maigret voit rouge
  • Le joli mai
  • Love Is a Ball
  • La baie des anges

    1962:
  • L'empire de la nuit
  • Eva
  • Le gentleman d'Epsom
  • Vivre sa vie: Film en douze tableaux
  • Comme un poisson dans l'eau
  • Cléo de 5 à 7
  • Les sept péchés capitaux (segmenty "Envie, L'", "Paresse, La", "Luxure, La", "Gourmandise, La", "Colère, La")
  • Une grosse tête

    1961:
  • Un coeur gros comme ça
  • Le coeur battant
  • Cause toujours, mon lapin
  • Une femme est une femme
  • Le cave se rebiffe
  • Me faire ça à moi
  • Lola
  • Les fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires) (krótkometrażowy)

    1960:
  • Chien de pique
  • Les portes claquent
  • Terrain vague
  • L'Amérique insolite

    1958:
  • L'américain se détend (krótkometrażowy)
  • Rafles sur la ville

    1957:
  • Le triporteur
  • Maurice Chevalier's Paris (TV)

    1955:
  • Les Amants du Tage (jako Lucien Legrand)
  • Visages de Paris (krótkometrażowy)

  • Michel Legrand

    Data urodzenia:

    1932-02-24

    Miejsce urodzenia:

    Bécon-les-Bruyères k. Paryża, Francja

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie