Szukaj: w


biografie

Lalo Schifrin

Lalo Schifrin jest najbardziej znanym obecnie argentyńskim kompozytorem muzyki filmowej. Co ciekawe wielka popularność jego nazwiska, zwłaszcza wśród osób na co dzień nie przejawiających wielkiego zainteresowania soundtrackami, wcale nie wiąże się z 6 nominacjami do Oscara czy też 4 do Grammy i Emmy. Nieśmiertelność zapewnił mu jeden temat - wielka ikona muzyki z telewizyjnych seriali, czyli motyw z Mission: Impossible.

Schifrin urodził się w Buenos Aires, w żydowskiej rodzinie. Jego ojciec był skrzypkiem orkiestry w miejscowej operze, nic więc dziwnego, że muzyka od najmłodszych lat była w domu rodzinnym obecna, a młody Lalo przejawiał zainteresowania w jej kierunku. Od 6 roku życia rozpoczął pobieranie lekcji gry na fortepianie pod okiem zawodowego nauczyciela. 10 lat później kontynuował naukę gry na tym instrumencie, uczył się także muzycznej kompozycji. W tym okresie zaczęła się ponadto jego fascynacja gatunkiem jazzowym. Choć wkrótce rozpoczął studia z zakresu prawa i socjologii, to jednak zwyciężyła jego miłość do muzyki i w wieku 20 lat Schifrin dostał się do konserwatorium w Paryżu. Podczas swoich studiów muzycznych w stolicy Francji, Argentyńczyk jednocześnie grywał jazz w paryskich klubach, a w roku 1955 wystąpił jako pianista na Międzynarodowym Festiwalu Jazzowym w duecie z bandeonistą Astorem Piazzollą.

Po powrocie do ojczyzny Schifrin założył własną grupę jazzową, imał się także zleceń na potrzeby radia i telewizji. W 1956 r. poznał słynnego jazzmana Dizzy'ego Gillespie, dla którego komponował później kilkukrotnie i to na jego zaproszenie, na początku lat 60. Schifrin wyjechał do Nowego Jorku. W 1963 r. wytwórnia MGM zaproponowała kompozytorowi kontrakt i wkrótce Argentyńczyk napisał swój pierwszy score do hollywoodzkiej produkcji (Rhino!). Wkrótce posypały się kolejne zlecenia, także z telewizji (tutaj Schifrin zaczął od odświeżenia tematu Jerry'ego Goldsmitha do serialu The Man from U.N.C.L.E.). Przełom lat 60. i 70. był znakomitym okresem dla kompozytora. W muzyce filmowej ważną rolę odgrywała jazzowa stylistyka, a w tym Argentyńczyk czuł się jak ryba w wodzie. Poza kultową Mission: Impossible Argentyńczyk zilustrował m.in. Wejście smoka, kilka filmów o Brudnym Harrym czy Bullita oraz Horror Amityville. Miał też być kompozytorem słynnego Egzorcysty ale pierwsza wersja jego partytury nie spodobała się reżyserowi, a kolejna producentom i ostatecznie również została odrzucona.

Schifrin obecnie sporadycznie, ale nadal komponuje do filmów. Poza tworzeniem muzyki do obrazów, Argentyńczyk zaliczył małe cameo w jednym z nich (jako dyrygent w Red Dragon), napisał też temat do gry komputerowej Splinter Cell: Pandora Tomorrow. Lalo Schifrin ma swoją gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei sław.



NAGRODY:

Grammy
  • 1968 - Mission: Impossible

    Austin Fantastic Fest - nagroda Jury
  • 2006 - Abominable

    BMI Film & TV Award
  • 2003 - Bringing Down the House
  • 2002 - Rush Hour 2
  • 2001 - Mission: Impossible II (temat)
  • 1999 - Rush Hour


    NOMINACJE:

    Oscar
  • 1984 - The Sting II
  • 1981 - The Competition (piosenka "People Alone")
  • 1980 - The Amityville Horror
  • 1977 - Voyage of the Damned
  • 1969 - The Fox
  • 1968 - Cool Hand Luke

    Złoty Glob
  • 1981 - The Competition
  • 1980 - The Amityville Horror
  • 1977 - Voyage of the Damned

    Emmy
  • 1969 - Mission: Impossible (odc. "The Heir Apparent")
  • 1968 - Mission: Impossible (odc. "The Steal")
  • 1967 - Mission: Impossible
  • 1966 - The Making of a President: 1964

    Grammy
  • 1999 - Rush Hour
  • 1969 - The Fox
  • 1966 - The Man from U.N.C.L.E.

    Silver Condor
  • 1999 - Tango


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2013
  • Sweetwater (w produkcji)

    2011
  • No Rest for the Wicked: A Basil & Moebius Adventure (krótk.)

    2007
  • Ultrasordine (krótk.)
  • Rush Hour 3

    2006
  • Abominable

    2004
  • The Bridge of San Luis Rey
  • After the Sunset
  • Biyik (krótk.)

    2003
  • Bringing Down the House

    2002
  • Tom the Cat (krótk.)

    2001
  • Longshot
  • Godziny szczytu 2

    1998
  • Rush Hour
  • Tango
  • Something to Believe In

    1997
  • Money Talks

    1996
  • Scorpion Spring

    1995
  • Manhattan Merengue!

    1993
  • The Beverly Hillbillies
  • Danger Theatre (TV series)

    1991
  • El Quijote de Miguel de Cervantes (serial TV)
  • A Woman Named Jackie (mini-serial TV)
  • F/X2

    1990
  • Face to Face (TV)

    1989
  • Return from the River Kwai
  • American Playhouse (serial TV, 1 odc.)
  • Original Sin (TV)
  • The Neon Empire (TV)

    1988
  • Mission: Impossible (serial TV, 1 odc.)
  • Berlín Blues
  • The Dead Pool
  • Shakedown on the Sunset Strip (TV)
  • Earth Star Voyager (mini-serial TV)

    1987
  • The Fourth Protocol
  • Out on a Limb (TV)
  • Sparky's Magic Piano (krótk.)

    1986
  • The Ladies Club
  • Beverly Hills Madam (TV)
  • Triplecross (TV)
  • Kung Fu: The Movie (TV)
  • Black Moon Rising

    1985
  • Bridge Across Time (TV)
  • Bad Medicine
  • Command 5 (TV)
  • Anno Domini (mini-serial TV)
  • Private Sessions (TV)
  • Hollywood Wives (mini-serial TV)
  • The Mean Season
  • The New Kids

    1984
  • Spraggue (TV)
  • Tank

    1983
  • Sudden Impact
  • Princess Daisy (TV)
  • Rita Hayworth: The Love Goddess (TV)
  • The Osterman Weekend
  • Doktor Detroit
  • Starflight: The Plane That Couldn't Land (TV)
  • The Sting II

    1982
  • Falcon's Gold (TV)
  • Amityville II: The Possesion
  • Class of 1984
  • Fast-Walking
  • A Stranger is Watching
  • The Seduction
  • Victims (TV)
  • Wait Until Dark (TV)

    1981
  • Buddy Buddy
  • La pelle
  • Los viernes de la eternidad
  • Caveman
  • Loophole
  • Chicago Story (TV)

    1980
  • The Competition
  • Battle Creek Brawl
  • Brubaker
  • The Nude Bomb
  • GWhen Time Run Out
  • Serial

    1979
  • The Concorde... Airport '79
  • The Amityville Horror
  • Boulevard Nights
  • Escape to Athena
  • Love and Bullets
  • Institute for Revenge (TV)

    1978
  • The Nativity (TV movie)
  • The Cat from Outer Space
  • Nunzio
  • The Manitou
  • Return from Witch Mountain
  • The President's Mistress (TV movie)

    1977
  • Telefon
  • Rollercoaster
  • Good Against Evil (TV)
  • Day of the Animals

    1976
  • The Eagle Has Landed
  • Voyage of the Damned
  • St. Ives
  • Special Delivery
  • Brenda Starr (TV)
  • Sky Riders

    1975
  • Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case (TV)
  • Foster and Laurie (TV)
  • Starsky and Hutch (serial TV, 3 odc.)
  • The Master Gunfighter
  • Bronk (serial TV, pilot)
  • Petrocelli (serial TV, 2 odc.)
  • Delancey Street: The Crisis Within (TV)

    1974
  • The Four Musketeers
  • Planet of the Apes (serial TV, 3 odc.)
  • Golden Needles
  • Night Games (TV)
  • Man on a Swing
  • Up from the Ape (dok.)

    1973
  • Magnum Force
  • Harry in Your Pocket
  • Charley Varrick
  • Egan (TV)
  • Hit!
  • Enter of the Dragon
  • The Neptune Factor
  • Hunter (TV)

    1972
  • Rage
  • The Sixth Sense (serial TV, 1 odc.)
  • The Wrath of God
  • Joe Kidd
  • Prime Cut
  • Welcome Home, Johnny Bristol (TV)
  • Night Gallery (serial TV, 1 odc.)

    1971
  • Dirty Harry
  • The Christian Licorice Store
  • Earth II (TV)
  • The Partners (serial TV)
  • The Hellstrom Chronicle (dok.)
  • Pretty Maids All in a Row
  • Escape (TV)
  • The Beguiled
  • Mrs. Pollifax-Spy
  • THX 1138

    1970
  • I Love My Wife
  • The Aquarians (TV movie)
  • Imago
  • WUSA
  • Kelly's Heroes
  • Pussycat, Pussycat, I Love You
  • The Mask of Sheba (TV)
  • A Long Way from Nowhere (dok. krótk.)

    1969
  • Mission Impossible Versus the Mob
  • The Young Lawyers (serial TV, pilot)
  • Eye of the Cat
  • Che!

    1968
  • The Big Valley (serial TV, 26 odc.)
  • Medical Center (serial TV, 1 odc.)
  • The Brotherhood
  • Hell in the Pacific
  • Bullitt
  • Coogan's Bloof
  • Braddock (TV)
  • The Rise and Fall of the Third Reich (TV dok.)
  • Sol Madrid

    1967
  • Mannix (serial TV, 5 odc.)
  • The President's Analyst
  • The Fox
  • Coolhand Luke
  • Who's Minding the Mint?
  • Sullivan's Empire (TV)
  • The Venetian Affair
  • How I Spent My Summer Vacation (TV)

    1966
  • Mission: Impossible (serial TV, 18 odc.)
  • T.H.E. Cat (serial TV, 22 odc.)
  • I Deal in Danger
  • Murderers' Row
  • The Making of a President: 1964 (TV dok.)
  • The Doomsday Flight (TV)
  • National Geographic Specials (serial TV, 2 odc.)
  • Way... Way Out
  • Jericho (Tserial TV, 1 odc.)
  • Preview Tonight (serial TV, 1 odc.)
  • Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (serial TV, 1 odc.)
  • Blue Light (serial TV, 11 odc.)
  • Wall Street: Where the Money Is (TV dok.)

    1965
  • Ben Casey (serial TV, 1 odc.)
  • Blindfold
  • The Liquidator
  • Cincinnati Kid
  • The Man from U.N.C.L.E. (serial TV, 2 odc.)
  • Dark Intruder
  • Once a Thief
  • The Way Out Men (TV dok.)

    1964
  • The Alfred Hitchcock Hour (serial TV, 1 odc.)
  • Kraft Suspense Theatre (serial TV, 3 odc.)
  • Wagon Train (serial TV, 1 odc.)
  • See How They Run (TV)
  • Les félins
  • Rhino!

    1958
  • El jefe

    1957
  • Venga a bailar el rock
  • Lalo Schifrin

    Data urodzenia:

    1932-06-21

    Miejsce urodzenia:

    Buenos Aires, Argentyna

    R E K L A M A







    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2019 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służą jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie