Szukaj: w


biografie

Lalo Schifrin

Lalo Schifrin jest najbardziej znanym obecnie argentyńskim kompozytorem muzyki filmowej. Co ciekawe wielka popularno¶ć jego nazwiska, zwłaszcza w¶ród osób na co dzień nie przejawiaj±cych wielkiego zainteresowania soundtrackami, wcale nie wi±że się z 6 nominacjami do Oscara czy też 4 do Grammy i Emmy. Nie¶miertelno¶ć zapewnił mu jeden temat - wielka ikona muzyki z telewizyjnych seriali, czyli motyw z Mission: Impossible.

Schifrin urodził się w Buenos Aires, w żydowskiej rodzinie. Jego ojciec był skrzypkiem orkiestry w miejscowej operze, nic więc dziwnego, że muzyka od najmłodszych lat była w domu rodzinnym obecna, a młody Lalo przejawiał zainteresowania w jej kierunku. Od 6 roku życia rozpocz±ł pobieranie lekcji gry na fortepianie pod okiem zawodowego nauczyciela. 10 lat póĽniej kontynuował naukę gry na tym instrumencie, uczył się także muzycznej kompozycji. W tym okresie zaczęła się ponadto jego fascynacja gatunkiem jazzowym. Choć wkrótce rozpocz±ł studia z zakresu prawa i socjologii, to jednak zwyciężyła jego miło¶ć do muzyki i w wieku 20 lat Schifrin dostał się do konserwatorium w Paryżu. Podczas swoich studiów muzycznych w stolicy Francji, Argentyńczyk jednocze¶nie grywał jazz w paryskich klubach, a w roku 1955 wyst±pił jako pianista na Międzynarodowym Festiwalu Jazzowym w duecie z bandeonist± Astorem Piazzoll±.

Po powrocie do ojczyzny Schifrin założył własn± grupę jazzow±, imał się także zleceń na potrzeby radia i telewizji. W 1956 r. poznał słynnego jazzmana Dizzy'ego Gillespie, dla którego komponował póĽniej kilkukrotnie i to na jego zaproszenie, na pocz±tku lat 60. Schifrin wyjechał do Nowego Jorku. W 1963 r. wytwórnia MGM zaproponowała kompozytorowi kontrakt i wkrótce Argentyńczyk napisał swój pierwszy score do hollywoodzkiej produkcji (Rhino!). Wkrótce posypały się kolejne zlecenia, także z telewizji (tutaj Schifrin zacz±ł od od¶wieżenia tematu Jerry'ego Goldsmitha do serialu The Man from U.N.C.L.E.). Przełom lat 60. i 70. był znakomitym okresem dla kompozytora. W muzyce filmowej ważn± rolę odgrywała jazzowa stylistyka, a w tym Argentyńczyk czuł się jak ryba w wodzie. Poza kultow± Mission: Impossible Argentyńczyk zilustrował m.in. Wej¶cie smoka, kilka filmów o Brudnym Harrym czy Bullita oraz Horror Amityville. Miał też być kompozytorem słynnego Egzorcysty ale pierwsza wersja jego partytury nie spodobała się reżyserowi, a kolejna producentom i ostatecznie również została odrzucona.

Schifrin obecnie sporadycznie, ale nadal komponuje do filmów. Poza tworzeniem muzyki do obrazów, Argentyńczyk zaliczył małe cameo w jednym z nich (jako dyrygent w Red Dragon), napisał też temat do gry komputerowej Splinter Cell: Pandora Tomorrow. Lalo Schifrin ma swoj± gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei sław.



NAGRODY:

Grammy
  • 1968 - Mission: Impossible

    Austin Fantastic Fest - nagroda Jury
  • 2006 - Abominable

    BMI Film & TV Award
  • 2003 - Bringing Down the House
  • 2002 - Rush Hour 2
  • 2001 - Mission: Impossible II (temat)
  • 1999 - Rush Hour


    NOMINACJE:

    Oscar
  • 1984 - The Sting II
  • 1981 - The Competition (piosenka "People Alone")
  • 1980 - The Amityville Horror
  • 1977 - Voyage of the Damned
  • 1969 - The Fox
  • 1968 - Cool Hand Luke

    Złoty Glob
  • 1981 - The Competition
  • 1980 - The Amityville Horror
  • 1977 - Voyage of the Damned

    Emmy
  • 1969 - Mission: Impossible (odc. "The Heir Apparent")
  • 1968 - Mission: Impossible (odc. "The Steal")
  • 1967 - Mission: Impossible
  • 1966 - The Making of a President: 1964

    Grammy
  • 1999 - Rush Hour
  • 1969 - The Fox
  • 1966 - The Man from U.N.C.L.E.

    Silver Condor
  • 1999 - Tango


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2013
  • Sweetwater (w produkcji)

    2011
  • No Rest for the Wicked: A Basil & Moebius Adventure (krótk.)

    2007
  • Ultrasordine (krótk.)
  • Rush Hour 3

    2006
  • Abominable

    2004
  • The Bridge of San Luis Rey
  • After the Sunset
  • Biyik (krótk.)

    2003
  • Bringing Down the House

    2002
  • Tom the Cat (krótk.)

    2001
  • Longshot
  • Godziny szczytu 2

    1998
  • Rush Hour
  • Tango
  • Something to Believe In

    1997
  • Money Talks

    1996
  • Scorpion Spring

    1995
  • Manhattan Merengue!

    1993
  • The Beverly Hillbillies
  • Danger Theatre (TV series)

    1991
  • El Quijote de Miguel de Cervantes (serial TV)
  • A Woman Named Jackie (mini-serial TV)
  • F/X2

    1990
  • Face to Face (TV)

    1989
  • Return from the River Kwai
  • American Playhouse (serial TV, 1 odc.)
  • Original Sin (TV)
  • The Neon Empire (TV)

    1988
  • Mission: Impossible (serial TV, 1 odc.)
  • Berlín Blues
  • The Dead Pool
  • Shakedown on the Sunset Strip (TV)
  • Earth Star Voyager (mini-serial TV)

    1987
  • The Fourth Protocol
  • Out on a Limb (TV)
  • Sparky's Magic Piano (krótk.)

    1986
  • The Ladies Club
  • Beverly Hills Madam (TV)
  • Triplecross (TV)
  • Kung Fu: The Movie (TV)
  • Black Moon Rising

    1985
  • Bridge Across Time (TV)
  • Bad Medicine
  • Command 5 (TV)
  • Anno Domini (mini-serial TV)
  • Private Sessions (TV)
  • Hollywood Wives (mini-serial TV)
  • The Mean Season
  • The New Kids

    1984
  • Spraggue (TV)
  • Tank

    1983
  • Sudden Impact
  • Princess Daisy (TV)
  • Rita Hayworth: The Love Goddess (TV)
  • The Osterman Weekend
  • Doktor Detroit
  • Starflight: The Plane That Couldn't Land (TV)
  • The Sting II

    1982
  • Falcon's Gold (TV)
  • Amityville II: The Possesion
  • Class of 1984
  • Fast-Walking
  • A Stranger is Watching
  • The Seduction
  • Victims (TV)
  • Wait Until Dark (TV)

    1981
  • Buddy Buddy
  • La pelle
  • Los viernes de la eternidad
  • Caveman
  • Loophole
  • Chicago Story (TV)

    1980
  • The Competition
  • Battle Creek Brawl
  • Brubaker
  • The Nude Bomb
  • GWhen Time Run Out
  • Serial

    1979
  • The Concorde... Airport '79
  • The Amityville Horror
  • Boulevard Nights
  • Escape to Athena
  • Love and Bullets
  • Institute for Revenge (TV)

    1978
  • The Nativity (TV movie)
  • The Cat from Outer Space
  • Nunzio
  • The Manitou
  • Return from Witch Mountain
  • The President's Mistress (TV movie)

    1977
  • Telefon
  • Rollercoaster
  • Good Against Evil (TV)
  • Day of the Animals

    1976
  • The Eagle Has Landed
  • Voyage of the Damned
  • St. Ives
  • Special Delivery
  • Brenda Starr (TV)
  • Sky Riders

    1975
  • Guilty or Innocent: The Sam Sheppard Murder Case (TV)
  • Foster and Laurie (TV)
  • Starsky and Hutch (serial TV, 3 odc.)
  • The Master Gunfighter
  • Bronk (serial TV, pilot)
  • Petrocelli (serial TV, 2 odc.)
  • Delancey Street: The Crisis Within (TV)

    1974
  • The Four Musketeers
  • Planet of the Apes (serial TV, 3 odc.)
  • Golden Needles
  • Night Games (TV)
  • Man on a Swing
  • Up from the Ape (dok.)

    1973
  • Magnum Force
  • Harry in Your Pocket
  • Charley Varrick
  • Egan (TV)
  • Hit!
  • Enter of the Dragon
  • The Neptune Factor
  • Hunter (TV)

    1972
  • Rage
  • The Sixth Sense (serial TV, 1 odc.)
  • The Wrath of God
  • Joe Kidd
  • Prime Cut
  • Welcome Home, Johnny Bristol (TV)
  • Night Gallery (serial TV, 1 odc.)

    1971
  • Dirty Harry
  • The Christian Licorice Store
  • Earth II (TV)
  • The Partners (serial TV)
  • The Hellstrom Chronicle (dok.)
  • Pretty Maids All in a Row
  • Escape (TV)
  • The Beguiled
  • Mrs. Pollifax-Spy
  • THX 1138

    1970
  • I Love My Wife
  • The Aquarians (TV movie)
  • Imago
  • WUSA
  • Kelly's Heroes
  • Pussycat, Pussycat, I Love You
  • The Mask of Sheba (TV)
  • A Long Way from Nowhere (dok. krótk.)

    1969
  • Mission Impossible Versus the Mob
  • The Young Lawyers (serial TV, pilot)
  • Eye of the Cat
  • Che!

    1968
  • The Big Valley (serial TV, 26 odc.)
  • Medical Center (serial TV, 1 odc.)
  • The Brotherhood
  • Hell in the Pacific
  • Bullitt
  • Coogan's Bloof
  • Braddock (TV)
  • The Rise and Fall of the Third Reich (TV dok.)
  • Sol Madrid

    1967
  • Mannix (serial TV, 5 odc.)
  • The President's Analyst
  • The Fox
  • Coolhand Luke
  • Who's Minding the Mint?
  • Sullivan's Empire (TV)
  • The Venetian Affair
  • How I Spent My Summer Vacation (TV)

    1966
  • Mission: Impossible (serial TV, 18 odc.)
  • T.H.E. Cat (serial TV, 22 odc.)
  • I Deal in Danger
  • Murderers' Row
  • The Making of a President: 1964 (TV dok.)
  • The Doomsday Flight (TV)
  • National Geographic Specials (serial TV, 2 odc.)
  • Way... Way Out
  • Jericho (Tserial TV, 1 odc.)
  • Preview Tonight (serial TV, 1 odc.)
  • Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (serial TV, 1 odc.)
  • Blue Light (serial TV, 11 odc.)
  • Wall Street: Where the Money Is (TV dok.)

    1965
  • Ben Casey (serial TV, 1 odc.)
  • Blindfold
  • The Liquidator
  • Cincinnati Kid
  • The Man from U.N.C.L.E. (serial TV, 2 odc.)
  • Dark Intruder
  • Once a Thief
  • The Way Out Men (TV dok.)

    1964
  • The Alfred Hitchcock Hour (serial TV, 1 odc.)
  • Kraft Suspense Theatre (serial TV, 3 odc.)
  • Wagon Train (serial TV, 1 odc.)
  • See How They Run (TV)
  • Les félins
  • Rhino!

    1958
  • El jefe

    1957
  • Venga a bailar el rock
  • Lalo Schifrin

    Data urodzenia:

    1932-06-21

    Miejsce urodzenia:

    Buenos Aires, Argentyna

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie