Szukaj: w


biografie

Bill Conti

Bill Conti urodził się w 1942 roku w amerykańskiej rodzinie włoskiego pochodzenia. Jak wielu innych kompozytorów od dziecka objawiał talent muzyczny i uczył się gry na pianinie. W młodo¶ci grywał w różnych amatorskich zespołach popowych czy jazzowych. Ukończył klasy fortepianu i kompozycji na Uniwersytecie Stanowym w Luizjanie, studiował także w Juilliard School of Music w Nowym Jorku. Karierę w branży zacz±ł od zilustrowania dwóch włoskich produkcji, do których trafił, gdy podróżował po Europie z grup± jazzow±. Przez kilka lat tworzył muzykę do mało znanych produkcji, aż w 1976 roku nastapił przełom. Został zatrudniony do stworzenia oprawy muzycznej do sportowego dramatu o bokserze. Film zatytułowany Rocky okazał się wielkim sukcesem, muzyka także. Utwór Gonna Fly Now, który w obrazie towarzyszy scenom treningu głównego bohatera, dostał nominację do Oscara, a Conti od tego momentu przestał być anonimowym kompozytorem i mógł przebierać w propozycjach.

Conti w kolejnych latach zilustrował oczywi¶cie sequele Rocky’ego (z wyj±tkiem czę¶ci IV) a także trochę popularnych filmów i seriali, jak choćby jedn± z czę¶ci przygód agenta 007 (Tylko dla twoich oczu), cztery czę¶ci Karate Kid, mini-serial Północ południe oraz otwieraj±cy odcinek słynnego serialu Dynastia (to Conti jest autorem tematu z czołówki). Amerykanin ilustrował filmy z róznych gatunków: komedie (Szeregowiec Benjamin; Szklank± po łapkach), kino akcji na luzie (F/X) i bardziej w dramatycznej konwencji (Modlitwa za umieraj±cego), thrillery (Wzór), filmy familijne (Przygody Hucka Finna), fantasy (Władcy Wszech¶wiata) czy liczne obrazy dokumentalne. Często kojarzono go z tematami powi±zanymi ze sportem (Ucieczka do zwycięstwa z piłkarzami w rolach głównych). Napisał także muzykę do remaku Afery Thomasa Crowna, gry komputerowej Ojciec chrzestny i score, który podłożono do amerykańskiej wersji Wielkiego Błękitu w miejsce oryginalnej muzyki Erica Serry.

Choć Oscara dostał tylko jednego, za Pierwszy krok w kosmos, to aż 16 razy był dyrygentem i osob± odpowiedzialn± za muzyczn± oprawę ceremonii wręczania tych nagród, po raz ostatni w roku 2008. A za to, jak sprawował się w tej roli trzykrotnie dostał nagrodę Emmy.

Bill Conti w dalszym ci±gu pisuje ilustracje do filmów (ł±cznie ma ich na koncie blisko 140), jednak w zdecydowanie mniejszej ilo¶ci i zdecydowanie takich z niższej półki. Dzięki Rocky’emu jego nazwisko tak czy inaczej pozostanie w muzyce filmowej znane i popularne. Od 1989 roku ma swoj± gwiazdę w Hollywoodzkiej Alei Sław.

Linki:
strona fanowska





NAGRODY:

Oscar:
  • 1984 – The Right Stuff

    Emmy:
  • 2003 – 75. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1998 – 70. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1992 – 64. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)

    Los Angeles Italian Film Award:
  • 2003 – za całokształt twórczo¶ci

    Palm Springs Film Festival:
  • 1997 – nagroda im. Frederica Loewe za całokształt twórczo¶ci


    NOMINACJE:

    Oscar:
  • 1982 – For Your Eyes Only (piosenka For Your Eyes Only)
  • 1977 – Rocky (piosenka Gonna Fly Now)

    Złoty Glob:
  • 1982 – For Your Eyes Only (piosenka For Your Eyes Only)
  • 1981 – An Unmarried Woman
  • 1977 – Rocky (piosenka Gonna Fly Now)

    Grammy:
  • 1978 – Rocky

    Golden Satellite Award:
  • 1998 – The Thomas Crown Affair

    Emmy:
  • 2008 – 80. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 2006 – 78. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1999 – 71. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1997 – 69. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1995 – 67. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1994 – 66. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1993 – 65. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1991 – 63. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1990 – 62. Ceremonia wręczenia Oscarów (Outstanding Music Direction)
  • 1986 – North and Soutn (Music Composition for a Miniseries or a Special)

    DVD Exclusive Award
  • 2001 – The Real Macaw


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2011:
  • Man's Man (krótk.)
  • Two Knives

    2010:
  • Small Town Hero

    2009:
  • The Perfect Game
  • Moonlight Blade

    2008:
  • Hold-Up
  • Role Model: Gene Wilder (TV dok.)

    2006:
  • Rocky Balboa
  • Letting Go (TV)

    2004:
  • Judas (TV)

    2003:
  • The Gospel of Lou
  • Boys on the Run
  • Coast to Coast (TV)

    2002:
  • 2 Birds with 1 Stallone
  • Avenging Angelo
  • G

    2001:
  • Tortilla Soup
  • FX (krótk.)

    2000:
  • American Tragedy (TV)

    1999:
  • Inferno
  • The Thomas Crown Affair

    1998:
  • Winchell (TV)
  • The Real Macaw
  • Wrongfully Accused

    1996:
  • Entertaining Angels: The Dorothy Day Story
  • Spy Hard

    1995:
  • Bushwhacked
  • Napoleon
  • Whiz Kids (TV dok.)

    1994:
  • Golf: The Greatest Game (TV dok.)
  • The Scout
  • The Next Karate Kid
  • 8 Seconds
  • Yellowstone (dok. krótk.)

    1993:
  • Turning Point (serial TV dok.)
  • Rookie of the Year
  • The Adventures of Huck Finn
  • Bound by Honor
  • A Captive in the Land

    1992:
  • Tales From the Crypt (serial TV, odc. Maniac at Large)
  • Nails (TV)

    1991:
  • By the Sword
  • Necessary Roughness
  • Year of the Gun
  • Under Cover (TV)

    1990:
  • Rocky V
  • Backstreet Dreams
  • The Operation (TV)
  • The Fourth War

    1989:
  • American Gladiators (serial TV)
  • Lock Up
  • The Karate Kid part III
  • Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (TV)
  • Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story (TV)
  • Lean on Me

    1988:
  • Cohen and Tate
  • Betrayed
  • The Big Blue (wersja USA)
  • A Night In the Life of Jimmy Reardon
  • For Keeps?

    1987:
  • Broadcast News
  • Baby Boom
  • A Prayer for the Dying
  • Happy New Year
  • Masters of the Universe
  • I Love N.Y.
  • Ohara (serial TV)
  • Our World (serial TV, odc. “Secrets and Surprises: Autumn 1948”)

    1986:
  • The Boss’ Wife
  • The Karate Kid part II
  • Big Trouble
  • North and South, Book II (mini-serial TV)
  • Nomads
  • Niagara: Miracles, Myths and Magic (dok. krótk.)
  • F/X

    1985:
  • North and South (mini-serial TV)
  • Beer
  • Gotcha!

    1984:
  • Mass Appeal
  • The Coolangatta Gold
  • The Master (serial TV)
  • The Bear
  • The Karate Kid
  • Grand Canyon: The Hidden Secrets (dok. krótk.)
  • Unfaithfully Yours

    1983:
  • The Right Stuff
  • Emerald Point N.A.S. (serial TV - pilot)
  • The Terry Fox Story (TV)
  • Bad Boys

    1982:
  • The Championship Season
  • Farrell for the People (TV)
  • Split Image
  • Rocky III
  • I, the Jury

    1981:
  • Neighbors
  • Falcon Crest (serial TV, odc. In His Father's House)
  • Carbon Copy
  • Escape for Victory
  • 007: For Your Eyes Only
  • Dynasty (serial TV – temat + odc. Oil)
  • Cagney & Lacey (serial TV)

    1980:
  • The Formula
  • Private Benjamin
  • Gloria
  • Murder Ink (serial TV)

    1979:
  • A Man, a Woman and a Bank
  • The Seduction of Joe Tynan
  • Rocky II
  • Goldengirl
  • The Fantastic Seven (serial TV)
  • Dreamer
  • Five Days from Home

    1978:
  • Uncle Joe Shannon
  • The Pirate (TV)
  • Slow Dancing in the Big City
  • The Big Fix
  • Paradise Alley
  • F.I.S.T
  • An Unmarried Woman
  • Ring of Passion (TV)

    1977:
  • Handle with Care
  • In the Matter of Karen Ann Quinlan (TV)
  • Kill Me If You Can (TV)
  • A Sensitive, Passionate Man (TV)
  • The Displaced Person (TV)

    1976:
  • Rocky
  • Smash-Up on Interstate 5 (TV)
  • NBC Special Treat (serial TV, odc. Papa and Me)
  • Next Stop, Greenwich Village
  • Love in the Hamptons (krótk.)

    1975:
  • Pacific Challenge (dok.)

    1974:
  • Harry and Tonto

    1973:
  • Blume in Love

    1970:
  • Microscopic Liquid Subway to Oblivion

    1969:
  • Juliette de Sade
  • Un sudario a la medida
  • Bill Conti

    Data urodzenia:

    1942-04-13

    Miejsce urodzenia:

    Providence, Rhode Island, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie