Szukaj: w


biografie

Shirley Walker

Shirley Walker to jedna z niewielu kobiet w muzyce filmowej i prawdopodobnie pierwsza, która napisała score do hollywoodzkiego filmu uznanego reżysera (Wspomnienia niewidzialnego człowieka Johna Carpentera). Jednak bardziej jak z fachu kompozytora znana była z roli orkiestratora albo dyrygenta. Współpracowała z takimi twórcami jak Hans Zimmer, Danny Elfman, Trevor Jones, Basil Poledouris, Brad Fiedel czy Carter Burwell.

Od lat młodzieńczych uczyła się gry na fortepianie, naukę pobierała m.in. w stanowym college’u w San Francisco, w międzyczasie będ±c już pianistk± San Francisco Symphony. Grę na fortepianie doskonali na uczelni w Berkley, gdzie oprócz klasy fortepianu ukończyła także kierunek kompozytorski. W czasie studenckim dorabiała jako pianistka graj±c z różnego rodzaju zespołami, głównie jazzowymi. W latach 1967-78 komponowała jingle i muzykę do spotów reklamowych, ponadto w tym okresie była pianistk± w Oakland Symphony Orchestra i Cabrillo Festival Orchestra. W roku 1967 po¶lubiła Dona Walkera, z którym miała dwójkę synów: Colina (ur. 1970) i Iana (ur. 1972).

Pod koniec lat 70. trafiła do branży filmowej. Najpierw wykonywała na syntezatorach muzykę Carmine’a Coppoli do Czasu apokalipsy, napisała także dodatkowy materiał do Czarnego rumaka a już rok póĽniej zilustrowała serial Lou Grant. Niezwykle istotnym wydarzeniem w jej karierze było poznanie Danny’ego Elfmana. Była już dyrygentk± jego Scrooged ale najważniejsz± współprac± z Elfmanem był oczywi¶cie Batman. Dyrygentura tej partytury otworzyła jej drzwi do ilustrowania animowanych adaptacji przygód człowieka nietoperza realizowanych przez wytwórnię Warner Bros. ¦cieżka Walker z tego serialu, oraz jego pełnometrażowej odnogi - Maski Batmana z 1993 roku, do dzi¶ cieszy się dużym uznaniem w¶ród fanów. Oprócz tego do najbardziej znanych i najpopularniejszych soundtracków Walker należ± trzy czę¶ci Oszukać przeznaczenie, Willard oraz Krwawe ¶więta. Jak widać, mimo iż była przedstawicielk± płci pięknej, najlepiej czuła się w filmach mrocznych, wymagaj±cych takiej wła¶nie muzyki. Oprócz nich, wielu fanów Hansa Zimmera bardzo dobrze wspomina jej współpracę z niemieckim kompozytorem przy takich obrazach jak Czarny deszcz czy Backdraft, które orkiestrowała i dyrygowała.

Shirley Walker zmarła w 2006 roku w szpitalu w mie¶cie Reno w stanie Nevada, gdzie trafiła po udarze mózgu. Została zapamiętana jako osoba niezwykle energiczna, bardzo mocno angażuj±ca się w każd± wykonywan± pracę. Za życia była członkini± wielu branżowych stowarzyszeń i komitetów. Zdobyła dwie nagrody Emmy, ponadto jeszcze pięciokrotnie była do nich nominowana.

Strona po¶więcona kompozytorce:
  • walker.filmmusic.com



    NAGRODY:

    Emmy:
  • 2001 – Batman Beyond (+ L. Ritmanis; K. Carter; M. McCuistion)
  • 1996 – Batman (+ H. Cohen)


    NOMINACJE:

    Emmy:
  • 2002 – The Zeta Project (+ L. Ritmanis; K. Carter; M. McCuistion)
  • 2001 – Batman Beyond (+ L. Ritmanis; K. Carter; M. McCuistion)
  • 1999 – The New Batman Adventures
  • 1998 – The Batman Superman Movie: World's Finest
  • 1996 – Space: Above nad Beyond

    Annie:
  • 2001 – The Zeta Project (+ L. Ritmanis; K. Carter; M. McCuistion)
  • 1997 – Superman
  • 1995 – Batman


    Autor biografii:  Łukasz Koperski
    Filmografia
    2006:
  • Black Christmas
  • Final Destination 3

    2003:
  • Willard
  • Final Destination 2

    2002:
  • Disappearance (TV)

    2001:
  • The Zeta Project (serial TV)
  • Ritual

    2000:
  • The Others (serial TV)
  • Final Destination

    1999:
  • Batman Beyond (serial TV)

    1998:
  • The Batman Superman Movie: World's Finest (temat)
  • The Garbage Picking Field Goal Kicking Philadelphia Phenomenon (TV)
  • Baby Monitor: Sound of Fear (TV)

    1997:
  • The New Batman Adventures (serial TV)
  • Superman (serial TV)
  • The Love Bug (TV)
  • Spawn (serial TV)
  • Asteroid (TV)
  • Turbulence

    1996:
  • Escape from L.A. (+ John Carpenter)
  • The Crying Child (TV)
  • It Came from Outer Space II (TV)

    1995:
  • Space: Above nad Beyond (serial TV)
  • The Adventures of Captain Zoom in Outer Space (TV)
  • Prelude to Eden (krótk.)

    1994:
  • The Haunting of Seacliff Inn (TV)

    1993:
  • Batman: Mask of the Phantasm

    1992:
  • Batman: The Animated Series (serial TV)
  • Majority Rule (serial TV)
  • Promise Not to Tell (TV)
  • Memoirs of An Invisible Man
  • Flash III: Deadly Nightshade

    1991:
  • Born to Ride
  • White Fang (muzyka dodatkowa + Basil Poledouris, Hans Zimmer)

    1990:
  • The Flash (serial TV)
  • Chicago Joe and the Showgirl
  • Strike It Rich
  • Dick Tracy (muzyka dodatkowa + Danny Elfman)

    1989:
  • China Beach (serial TV)

    1986:
  • Cagney & Lacey (TV)
  • Fluppy Dogs (TV)

    1985:
  • Falcon Crest (serial TV)
  • Ghoulies

    1984:
  • Violated
  • Ragewar

    1983:
  • Touched

    1982:
  • The End of August

    1980:
  • Lou Grant (serial TV)

    1979:
  • Black Stallion (muzyka dodatkowa + Carmine Coppola)
  • Shirley Walker

    Data urodzenia:

    1945-04-10

    Miejsce urodzenia:

    Napa (Kalifornia), USA

    Data ¶mierci:

    2006-11-29

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie