Szukaj: w


biografie

Randy Newman

Urodzony w Los Angeles Randy Newman miał w¶ród wujków trzech gigantów muzyki filmowej: Alfreda Newmana, jednego z najważniejszych kompozytorów w historii gatunku, Lionela oraz Emila. Jego kuzynami s± również uznani kompozytorzy: Thomas oraz David. Randy dorastał w Nowym Orleanie, sk±d w 11 roku życia wraz z rodzicami powrócił do Kalifornii. Wykształcenie odebrał na University of California w Los Angeles.

Sławę zdobył przede wszystkim jako autor ironicznych piosenek, z których wiele stało się klasykami amerykańskiej muzyki rozrywkowej. Pierwszy swój singiel Randy wydał w wieku 18 lat, pełnym albumem zadebiutował za¶ w 1968 roku, maj±c wówczas lat 25. W¶ród licznych sukcesów, jakie pocz±wszy od lat 70-tych stały się jego udziałem, wyróżnić należy gar¶ć znakomitych albumów: Good Old Boys, Little Criminals z hitem Short People, Trouble of Paradise z przebojem I Love L.A., czy wreszcie słynne Sail Away, którego tytułowy utwór uznaje się za jedn± z najważniejszych piosenek amerykańskich XX wieku.

Jego przygoda z filmem zaczęła się w 1971 roku (obraz Cold Turkey) – potem jednak nast±piła 10-letnia przerwa, z której Newman powrócił soundtrackiem do Ragtime. Otrzymał za niego pierwsz± z dotychczasowych 18 nominacji do Oscara. Kolejn± nominację przyniosła mu jego bodaj najsłynniejsza kompozycja - The Natural do dramatu sportowego Barry’ego Levinsona, której temat przewodni regularnie wykorzystywany jest na potrzeby rozgrywek baseballa oraz amerykańskiej telewizji. Za spraw± swej popularno¶ci utwór ten plasuje się po¶ród najbardziej ropoznawalnych w¶ród szerokiej publiki dokonań gatunku.

Odrębn± działalno¶ć w ¶wiecie muzyki filmowej stanowi współpraca Newmana z wytwórni± Pixar. Kompozytor odpowiada za ilustracje do wszystkich czę¶ci serii Toy Story, a także do Dawno temu w trawie, Potworów i spółki oraz Aut. Innymi ¶cieżkami do filmów animowanych, jakie napisał Newman s± James and the Giant Peach, Cats Don’t Dance oraz The Princess and the Frog.

Wielokrotnie nominowany do Oscara, otrzymał długo wyczekiwan± nagrodę w 2002 roku, za piosenkę If I Didn’t Have You z Potworów i spółki. Swoj± wygran± skomentował: “Niczego specjalnie to nie zmieniło. To naprawdę jak gdybym dostał nagrodę za jedn± ze swoich gorszych prac. Nie jest to jedna z moich najlepszych piosenek, ale tak to już bywa.”



Nagrody:

    Oscar:
  • 2011 - Toy Story 3 (piosenka We Belong Together)
  • 2002 – Monsters, Inc (piosenka If I Didn’t Have You)
    Annie Awards:
  • 2007 – Cars
  • 2000 – Toy Story 2
  • 1997 – Cats Don’t Dance
  • 1996 – Toy Story
    Emmy:
  • 2004 – Monk (piosenka tytułowa)
  • 2001 – Cop Rock (1 epizod)
    Grammy:
  • 2007 – Cars (piosenka Our Town)
  • 2003 – Monsters, Inc (piosenka If I Didn’t Have You)
  • 2001 – Toy Story 2 (piosekna When She Loved Me)
  • 2000 – A Bug’s Life
    World Soundtrack Awards:
  • 2006 – Cars (piosenka Our Town)
  • 2002 – Monsters, Inc (piosenka If I Didn’t Have You)
Nominacje:

    Oscar:
  • 2010 – The Princess and the Frog (piosenki: Almost There, Down in New Orleans)
  • 2007 – Cars (piosenka Our Town)
  • 2002 – Monsters, Inc
  • 2001 – Meet the Parents (piosenka A Fool In Love)
  • 2000 – Toy Story 2 (piosenka When She Love Me)
  • 1999 – Pleasantville
  • 1999 – A Bug’s Life
  • 1999 – Babe: Pig In The City (piosenka That’ll Do)
  • 1997 – James and the Giant Peach
  • 1996 – Toy Story
  • 1996 – Toy Story (piosenka You’ve Got a Friend In Me)
  • 1995 – The Paper (piosenka Make Up Your Mind)
  • 1991 – Avalon
  • 1990 – Parenthood (piosenka I Love to See You Smile)
  • 1985 – The Natural
  • 1982 – Ragtime
  • 1982 – Ragtime (piosenka One More Hour)
    Złoty Glob:
  • 2000 – Toy Story 2 (piosenka When She Love Me)
  • 1999 – A Bug’s Life
  • 1996 – Toy Story (piosenka You’ve Got a Friend In Me)
  • 1991 – Avalon
  • 1990 – Parenthood (piosenka I Love to See You Smile)
  • 1982 – Ragtime (piosenka One More Hour)
    Annie Awards:
  • 2014 – Monsters University
  • 2003 – Monsters, Inc
    BAFTA:
  • 1983 – Ragtime (piosenka One More Hour)
    Grammy:
  • 2007 – Cars (najlepszy album-kompilacja)
  • 2004 - Seabiscuit
  • 2003 – Monsters, Inc
  • 2001 – Toy Story 2
  • 2000 – A Bug’s Life (piosenka The Time Of Your Life)
  • 1992 - Avalon
  • 1992 – Awakenings
  • 1990 – Parenthood (piosenka I Love to See You Smile)
  • 1983 – Ragtime
    Satellite Awards:
  • 2009 – The Princess and the Frog (piosenki: Almost There, Down in New Orleans)
  • 2004 – Seabiscuit
  • 1999 – Pleasantville
  • 1999 – Babe: Pig In The City (piosenka That’ll Do)
    World Soundtrack Awards:
  • 2002 – Monsters, Inc
  • 2002 – kompozytor roku


Autor biografii:  Marek Łach
Filmografia
2013:
  • Monsters University

    2010:
  • Toy Story 3

    2009 :
  • Princess and the Frog, The

    2008 :
  • Leatherheads

    2006 :
  • Cars

    2004 :
  • Meet the Fockers

    2003 :
  • Seabiscuit

    2001 :
  • Monsters, Inc.

    2000 :
  • Meet the Parents

    1999 :
  • Toy Story 2

    1998 :
  • Bug's Life, A
  • Pleasantville

    1997 :
  • Cats Don't Dance

    1996 :
  • Michael
  • James and the Giant Peach

    1995 :
  • Toy Story

    1994 :
  • Maverick
  • Paper, The

    1990 :
  • Awakenings
  • Avalon
  • Cop Rock (TV)
  • The Marshall Chronicles (TV)

    1989 :
  • Major League
  • Parenthood

    1986 :
  • Three Amigos! (+ Elmer Bernstein)

    1985 :
  • Gotcha!
  • Tall Tales & Legends (TV)

    1984 :
  • Natural, The

    1981 :
  • Ragtime
  • Herbstkatzen

    1971 :
  • Cold Turkey

  • Randy Newman

    Data urodzenia:

    1943-11-28

    Miejsce urodzenia:

    Los Angeles, USA

    R E K L A M A





    NASI PARTNERZY:



    Poki.pl
    Grydladzieci.pl


     
    Strona hostowana przez
    www.twojastrona.pl
    Copyright © 2005-2020 FilmMusic.pl.
    Wszelkie materiały multimedialne wykorzystane na tej stronie służ± jedynie celom informacyjnym.
    Projekt i wykonanie